Για «επιτάχυνση» της συνεργασίας τους στην «προπαγάνδα» και την «παραπληροφόρηση» κατηγορήσαν την Κίνα και τη Ρωσία σήμερα οι ΗΠΑ σχετικά με το νέο κορονοϊό, κλιμακώνοντας περαιτέρω τον φραστικό σινο-αμερικανικό πόλεμο σχετικά με την προέλευση αλλά και την διαχείριση της πανδημίας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λία Γκάμπριελ, συντονίστρια του κέντρου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την ανάλυση και καταπολέμηση της ξένης προπαγάνδας δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι «Πριν από την κρίση της Covid-19, είχαμε ήδη παρατηρήσει κάποιο επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προπαγάνδα», προσθέτοντας ότι «Αλλά με αυτήν την πανδημία, η συνεργασία επιταχύνθηκε γρήγορα».
Σύμφωνα με την αξιωματούχο των ΗΠΑ αυτή η «σύγκλιση είναι το αποτέλεσμα του πραγματισμού των δύο παραγόντων, που θέλουν να διαμορφώσουν την ανάγνωση της πανδημίας Covid από την κοινή γνώμη προς το συμφέρον τους».
Στα τέλη Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζίνπινγκ κατέληξαν σε άτυπη ανακωχή του φραστικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων σχετικά με την προέλευση της νόσου, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει ικανοποίηση που έβλεπε την Κίνα να μην διαδίδει πλέον θεωρίες συνωμοσίας στο Διαδίκτυο σχετικά με μια αμερικανική εμπλοκή, ότι δήθεν ο ιός διεσπάρη στην Κίνα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Βρώμικο πολιτικό παιχνίδι»
Η κυβέρνηση Τραμπ πολλάκις έχει επαναλάβει την κατηγορία ότι οι κινεζικές αρχές καθυστέρησαν να ειδοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία, καθώς και ότι απέκρυψαν τόσο το μέγεθός της, όσο και τον αριθμό των θυμάτων στο έδαφος της Κίνας, καθιστώντας τις «υπεύθυνες» για την παγκόσμια εξάπλωσή της, τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την παρούσα πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Εν συνεχεία όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφραζαν δημόσια τις υποψίες τους ότι το Πεκίνο απέκρυπτε από την διεθνή κοινότητα ένα ατύχημα στο βιοεργαστήριο P4 της πόλης Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίσθηκε ο κορονοϊός, από το οποίο θεωρούν ότι διέφυγε ο ιός, άρα είναι και η αιτία της πανδημίας.
Εξάλλου χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι διαθέτει «τεράστιες αποδείξεις» που καταδεικνύουν ότι ο ιός, φυσικής προέλευσης, προήλθε από ένα εργαστήριο της κινεζικής πόλης Ουχάν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν είχε τη «βεβαιότητα» γι αυτό.
Παράλληλα όμως ο Μάικ Πομπέο δεν αποκάλυψε κανένα από αυτά τα στοιχεία, και η εκδοχή αυτή, που δεν έχει επιβεβαιωθεί δημόσια από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, βασίζεται επί του παρόντος μόνο στις υποψίες αυτές.
Η απάντηση της κινεζικής διπλωματίας ήταν ότι πρόκειται περί αμερικανικής παραπληροφόρησης και ότι ο Μάικ Πομπέο «δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία», «γιατί δεν έχει κανένα», με το Πεκίνο ωστόσο να αρνείται και αυτό με τη σειρά του τον διεθνή έλεγχο στο εργαστήριο P4.
«Πίσω από τον τρόπο σκέψης 'να κατηγορείτε πάντα την Κίνα', κρύβεται ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι που κινούν άνθρωποι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που εκτρέπουν την προσοχή για πολιτικό συμφέρον», διαμαρτυρήθηκε ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Τσούι Τιανκάι σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post.
«Μη αυθεντικοί» λογαριασμοί στο Twitter
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά με τη σειρά του ότι το Πεκίνο κλιμάκωσε εκ νέου την «επιθετική του εκστρατεία παραπληροφόρησης», για να υπερασπιστεί την κινεζική διαχείριση της επιδημίας και να ασκήσει κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τη Λία Γκάμπριελ, οι κινεζικές αρχές «προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες τεχνικές που χρησιμοποιεί από παλιά η Μόσχα», «για να προκαλέσουν σύγχυση και να προσπαθήσουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η Covid δεν γεννήθηκε στην Κίνα», συμπληρώνοντας ότι «Παρατηρούμε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υιοθετεί ρωσικές τακτικές [καθώς] εκτιμά ότι αυτό πιάνει», τόνισε.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αυτές οι «τεχνικές» χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία για να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Η διπλωμάτης αναφέρεται σε μια ιδιαίτερα επαυξημένη χρήση από πλευράς Πεκίνου «λογισμικών για την ανάπτυξη των θέσεών του στα κοινωνικά δίκτυα», με ένα νέο «τεχνητό» δίκτυο «μη αυθεντικών λογαριασμών στο Twitter που δημιουργήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση της κινεζικής προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης».
Το φαινόμενο επισημάνθηκε πρώτη φορά από την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, έκτοτε όμως ενισχύθηκε, ανέφερε η αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Πολλοί λογαριασμοί στο Twitter Κινέζων διπλωμάτων έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση νέων συνδρομητών από τον Μάρτιο», μια τάση που επιταχύνθηκε μέχρι τον Μάιο, εξήγησε η Λία Γκάμπριελ. «Ο αριθμός των νέων συνδρομητών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα αυξήθηκε, για αυτούς τους λογαριασμούς του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, των εκπροσώπων του και των πρεσβειών του, από 30 ανά ημέρα κατά μέσο όρο που ήταν προηγουμένως σε πάνω από 720 ανά ημέρα», δήλωσε εκτιμώντας ως «ιδιαίτερα πιθανή» τη σχέση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.