ΗΠΑ: Καμία απόδειξη για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

ΗΠΑ: Καμία απόδειξη για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Συνεχίζεται το διπλωματικό ράλι για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο επανέλαβε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Δύση αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου περί επιστροφής των στρατευμάτων στη βάση τους. Καμία απόδειξη απόσυρσης δεν βλέπουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρέσβειρά τους στον ΟΗΕ.

Πληροφορίες για διάγγελμα Μπάιντεν

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν καλοδεχούμενη είδηση, αν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες για διάγγελμα του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, απόψε, βλέπουν το φως.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο

 

Ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απόφαση για μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Τόνισε ωστόσο, ότι δεν υπήρξε «εποικοδομητική απάντηση» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, επανέλαβε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε η Δύση, τα οποία μπορούν να συζητηθούν.

«Γενοκτονία» στην Ουκρανία

 

Αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας επιτακτική επίλυση των προβλημάτων εκεί.

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».  

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο και αν είναι, όσο σοβαρή και αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος».  

Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».

Οι συνέπειες και ο Nord Stream 2

 

Ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. «Δεσμευτήκαμε ότι θα διασφαλίσουμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και του Nord Stream 1, βάσει των συμφωνιών μας», τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν.

Ερωτηθείς για τον Nord Stream 2, επανέλαβε ότι, ενώ έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, αν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν συνέπειες. 

«Ο πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητος στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», κατέληξε.

Επικοινωνία Μακρόν - Μπάιντεν

 

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία διέταξε να επιστρέψουν στους στρατώνες τους  μονάδες που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

«Υστερία» τα περί εισβολής

 

Τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν κανονικά στις μόνιμες βάσεις τους, σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, ανεξάρτητα από την υστερία της Δύσης για την υποτιθέμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε δηλώσει νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Πολωνίας στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιεφ Ράου.

«Όσον αφορά στις ασκήσεις, που κάνει η Ρωσία, το υπογραμμίζω ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά, ότι στο έδαφός μας, σύμφωνα με τα δικά μας σχέδια, αρχίζουν, πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται, όπως είχαν σχεδιασθεί», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αυτό γίνεται, ανεξάρτητα από το ποιος και πώς σκέφτεται, ποιος και πώς γίνεται υστερικός στο ζήτημα αυτό, ποιος ξεδιπλώνει μια πραγματική πληροφοριακή τρομοκρατία, δεν φοβάμαι αυτή τη λέξη. Το καραβάνι προχωράει».

Αυτό ισχύει για όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις είτε αυτές πραγματοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας, είτε στην (ρωσική) Άπω Ανατολή, είτε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας -Λευκορωσίας, είπε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως «παρανοϊκές» τις εικασίες της Δύσης για τις κοινές ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ασκήσεις παρατείνονται για να επιτεθεί η Ρωσία από βορρά στην Ουκρανία και να καταλάβει το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι αυτά τα παρανοϊκά σενάρια δημοσιεύθηκαν επανειλημμένα και μάλιστα, όπως είπε, σε σοβαρά μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι η Ρωσία απορρίπτει τις απόπειρες δυτικών συναδέλφων να ερμηνεύουν την αρχή του ΟΑΣΕ για την αδιαίρετη ασφάλεια με τον δικό τους τρόπο.

«Πρέπει σ’ αυτήν την υπεροψία να μπει τέλος και να τελειώνουμε και με την ρωσοφοβία», δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι «στο έδαφός μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για την ασφάλειά μας».

Τα δημοσιεύματα 

 

Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα, 15 Φεβρουαρίου. Σε άρθρο του Politico, υπήρχε η αναφορά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ηγέτες συμμαχικών χωρών την Παρασκευή ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου. Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης δικές του πηγές.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει στοιχεία για το αν η Ρωσία έχει λάβει οριστική απόφαση να «εισβάλει» στην Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε στις 15 Φεβρουαρίου ότι μια τέτοια εισβολή είναι «πολύ πιθανή».

Γαλλία: «Θετικό μήνυμα», αν επιβεβαιωθεί

 

O Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ χαιρέτισε σήμερα ως «θετικό μήνυμα» τις αναφορές για απόσυρση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αν αυτές επιβεβαιωθούν.

«Αν επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «σχεδιάζονται επικοινωνίες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και σε ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων μέσα στις επόμενες ώρες».

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΝΑΤΟ

 

«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, και αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.