Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των δυτικών χωρών που ανακοινώνουν την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού βαρέως τύπου για την Ουκρανία. Τι στέλνουν ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει από τέσσερα έως έξι άρματα μάχης Leopard 2 A4 στην Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη άγνωστες κυβερνητικές πηγές.
Ο πραγματικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αρμάτων μάχης που βρίσκονται αποθηκευμένα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πόσες άλλες χώρες θα προμηθεύσουν τελικά στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στην El Pais.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του αναμένει να λάβει την πρώτη αποστολή 120 με 140 άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 δυτικών χωρών.
Ο Κουλέμπα σημείωσε ακόμα ότι τα άρματα μάχης θα περιλαμβάνουν γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, βρετανικά Challenger 2 και US M1 Abrams, και ότι η Ουκρανία επίσης «υπολογίζει» στις προμήθειες γαλλικών αρμάτων μάχης Leclerc που θα συμφωνηθεί, όπως ανέφερε.
Η Ιταλία είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Γαλλία και να παράσχει ένα υπερσύγχρονο σύστημα πυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει να επιβεβαιώσει τη σταθερή υποστήριξή της προς το Κίεβο, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι η Ρώμη δεσμεύεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ουκρανίας για όπλα προκειμένου να ενισχύσει τη γραμμή άμυνας της.
Ο Κροσέτο σημείωσε ότι το επερχόμενο πακέτο ιταλικής στρατιωτικής βοήθειας, που ετοιμάζεται τώρα από την κυβέρνηση της Μελόνι, «θα περιλαμβάνει, πιθανότατα, όπλα άμυνας κατά της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης», αν και αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αεράμυνα θα ληφθεί σε συνεργασία με το Παρίσι.
Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η Ιταλία αναμένεται να παράσχει εκτοξευτές πυραύλων, ενώ η Γαλλία θα προμηθεύσει τους πυραύλους.
Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δύο χώρες παρήγγειλαν στα τέλη του περασμένου έτους 700 πυραύλους Aster που χρησιμοποιούνται από το σύστημα αυτό.
Επίσης, η Γαλλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar των 155 χιλιοστών, επιπλέον των 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων που παραδόθηκαν ήδη, καθώς και μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ.
«Αυτά τα 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεσαίου βεληνεκούς θα παραδοθούν «εντός των προσεχών εβδομάδων» και θα «χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ταμείου στήριξης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ» που έχει δημιουργήσει η Γαλλία, διευκρίνισε ο υπουργός.
Τα πυροβόλα αυτά θα προστεθούν στα 18 Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί από τη Γαλλία - ένα από τα οποία είναι εκτός λειτουργίας - καθώς και 19 πυροβόλα Caesar που υποσχέθηκε η Δανία στο Κίεβο στα μέσα Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, η Δανία έχει παραγγείλει αυτά τα πυροβόλα από τον γαλλικό όμιλο Nexter μεταξύ 2017 και 2019. Ωστόσο, οι παραδόσεις καθυστέρησαν και μόνο μερικά πυροβόλα παραδόθηκαν.
Η Γαλλία υποσχέθηκε επίσης να παραδώσει στην Ουκρανία ένα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που παρήγαγε η γαλλική Thales.
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δισ. δολαρίων
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ουκρανία, αξίας 2 και πλέον δισ. δολαρίων, που αναμένεται να συμπεριλάβει ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές για πρώτη φορά, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με δυο Αμερικανούς αξιωματούχους ενήμερους σχετικά που μίλησαν στον πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τρίτη.
Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας, διευκρίνισαν. Θα συμπεριλάβει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, κατά τις πηγές.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (1,7 δισ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύεται είδη απευθείας από τη βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.
Θα διατεθεί ιδίως για την αγορά ρουκέτας νέου τύπου, της «εκτοξευόμενης από το έδαφος βόμβας μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσιγκτον δεν ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου να σταλούν στον ουκρανικό στρατό πύραυλοι ATACMS, με βεληνεκές σχεδόν 300 χιλιομέτρων, που εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS.
Το πακέτο θα συμπεριλάβει επίσης μέρη για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας HAWK, συστήματα κατά UAVs, ραντάρ αντιπυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, εξοπλισμό επικοινωνιών, UAVs τύπου PUMA, καθώς και ανταλλακτικά για συστήματα όπως οι συστοιχίες αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, κατά τις πηγές του Reuters.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να στείλει οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS) και διάφορα είδη πυρομαχικών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, μολονότι ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως θα δεχόταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία εάν του ζητείτο.
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό που ήταν αποθηκευμένα στο Ισραήλ, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την πλευρά του επιχειρήσεις για να εμποδίσει την παραγωγή όπλων προοριζόμενων για τη Ρωσία στο Ιράν.
«Οι ΗΠΑ ήρθαν και πήραν τεράστιο μέρος των πυρομαχικών από το Ισραήλ για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία. Το Ισραήλ δρα επίσης, με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ, εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.