Πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών HIMARS θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Αυτό το νέο πακέτο θα τους οπλίσει με νέες δυνατότητες και προηγμένο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των HIMARS με πυρομαχικά πεδίου μάχης, για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους από τις ρωσικές επιθέσεις. Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στον κόσμο στην παροχή ιστορικής βοήθειας για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Λευκού Οίκου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο με το θάρρος και την αποφασιστικότητά του καθώς αγωνίζεται γενναία για να υπερασπιστεί τη χώρα του και τη δημοκρατία του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας και θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό για να αμυνθεί.»
Η Γερμανία, από τη μεριά της, θα προμηθεύσει στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά από εκκλήσεις του Κιέβου και των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης να αυξήσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων.
Ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία «παραδίδει συνεχώς από την αρχή του πολέμου», αναφέροντας περισσότερα από 15 εκατομμύρια φυσίγγια, 100.000 χειροβομβίδες και περισσότερες από 5.000 αντιαρματικές νάρκες που στάλθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα παραδώσουμε το πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας που διαθέτει η Γερμανία με τη μορφή του IRIS-T», είπε ο Σολτς στους νομοθέτες στην Bundestag, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές μοντέλο.
Πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει αμυντικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM στην Ουκρανία.
Η απόφαση του Βερολίνου για το θέμα δεν σημαίνει ότι το σύστημα αεράμυνας θα παραδοθεί γρήγορα. «Θα πάρει λίγο χρόνο, μήνες», είπε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στους νομοθέτες, προσθέτοντας ότι το σύστημα, που κατασκευάστηκε από τον κατασκευαστή όπλων Diehl, προοριζόταν αρχικά για «άλλη χώρα».