Στήριξη στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, μετά την χαμηλή προσέλευση των πολιτών στο χθεσινό δημοψήφισμα, παρέχουν ΗΠΑ και ΕΕ. Με δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού επισημαίνεται η «ιστορική ευκαιρία» όπως χαρακτηρίζεται για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.
Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της “Μακεδονίας” την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ “Μακεδονίας” και Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη “Μακεδονία” να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε όλα τα μέρη να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, η οποία εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά καταγράφηκε τεράστια αποχή.
Ικανοποίηση για την στήριξη του "ναι" εκφράζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες στην ΠΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι «πολλοί θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη συμμετοχή», εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στα Σκόπια και στην Αθήνα, να εφαρμόσουν την «ιστορική» Συμφωνία. Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μάας:
«Ακόμη και αν πολλοί θα επιθυμούσαν μια μεγαλύτερη συμμετοχή στην ψηφοφορία: χαίρομαι που η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων οι οποίοι έκαναν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας με την Ελλάδα. Θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει τον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ Μακεδόνων και Ελλήνων, η οποία διαρκεί 27 χρόνια. Είναι καλό ότι η συμφωνία, μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, θα εξετασθεί τώρα στο μακεδονικό Κοινοβούλιο.
Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της ιστορικής συμφωνίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλει στην σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Με αυτήν βγαίνει ένα αποφασιστικό εμπόδιο από τον δρόμο για την προσέγγιση των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.»
«Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες», ανέφερε μέσω Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.
Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της χώρας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ