Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις με στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, εντείνοντας την ήδη σκληρότερη προσπάθεια κυρώσεων που έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στο στόχαστρο τον μηχανισμό παράκαμψης κυρώσεων της Ρωσίας, τα μελλοντικά ενεργειακά έσοδα και τις αλυσίδες εφοδιασμού της στρατιωτικής βιομηχανίας στη δράση της Παρασκευής, με την οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σε περισσότερους από 300 στόχους.
Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται την πρώτη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία και σηματοδοτεί τις τελευταίες κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών κατά της Μόσχας, οι οποίες έχουν πλήξει χιλιάδες στόχους και έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία πέρυσι.
«Οι σημερινές ενέργειες θα σφίξουν περαιτέρω τη μέγγενη στην ικανότητα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν να διεξάγει τη βάρβαρη εισβολή του και θα προωθήσουν τις παγκόσμιες προσπάθειές μας να αποκόψουμε τις ρωσικές προσπάθειες να αποφύγουν τις κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 22 άτομα και 104 οντότητες με σημεία επαφής σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε στο στόχαστρο σχεδόν 200 άτομα, οντότητες, πλοία και αεροσκάφη.
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής κυρώσεων επεκτάθηκαν επίσης σε περισσότερους τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, της μεταποίησης και των κατασκευών, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, επιτρέποντας σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς να πληγεί με κυρώσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε επίσης την Παρασκευή τις εξαγωγές ευρέως φάσματος καταναλωτικών αγαθών στη Ρωσία και πρόσθεσε 71 εταιρείες στον "κατάλογο οντοτήτων" του υπουργείου Εμπορίου, ο οποίος εμποδίζει τους προμηθευτές να τους πωλούν αμερικανική τεχνολογία χωρίς άδεια.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου και έκτοτε αυξάνουν σταθερά την πίεση, στοχοποιώντας τον Ρώσο Πούτιν και αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους ολιγάρχες.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε ακόμη να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις - ενώ οι κυρώσεις έχουν σαφώς βλάψει τη ρωσική οικονομία, δεν εμπόδισαν τον Πούτιν να συνεχίσει έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.