Τα κρούσματα του κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στην Ινδία τις προηγούμενες 24 ώρες μειώθηκαν σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, παρέμειναν όμως πάνω από το τρομακτικό επίπεδο των 300.000 για έκτη συνεχόμενη ημέρα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 323.144 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τις 17,64 εκατ., ενώ ακόμη 2.771 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 – και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από το τραγικό ρεκόρ της προηγουμένης (2.812), αλλά όχι πολύ – αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας μέχρι σήμερα στους 197.894 νεκρούς.
ΠΟΥ: «Σπαρακτική» η κατάσταση στην Ινδία
Η κατάσταση στην Ινδία, όπου αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα της Covid-19, είναι «περισσότερο κι από σπαρακτική» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει προσωπικό και εφόδια στη χώρα αυτή για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο Τέντρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, 2.600 μέλη του ΠΟΥ είναι καθ’ οδόν για την Ινδία ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κορονοϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων στο χάος. Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν κατεπειγόντως βοήθεια. Την Κυριακή η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, με σχεδόν 350.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.
Στο Νέο Δελχί, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν, ματαίως, να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι πεθαίνουν προτού να φτάσουν καν στο νοσοκομείο.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έκδηλη η σημασία του εμβολιασμού», επέμεινε ο Τέντρος.