Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην Ινδία ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του νέου νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες.
Με τον θάνατο τριών διαδηλωτών από σφαίρες χθες Πέμπτη ανέρχεται σε 9 ο αριθμός των νεκρών από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν οι διαμαρτυρίες για τον νόμο αυτόν, ο οποίος κρίνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.
Οι κινητοποιήσεις αυτές συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα, μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2014.
Σήμερα το πρωί συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Λουκνάου, πρωτεύουσα του μεγάλου κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία. Κάνοντας χρήση γκλομπ και δακρυγόνων, η αστυνομία σταμάτησε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν καθ''οδόν για να μετάσχουν σε πορεία διαμαρτυρίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
Την ίδια ώρα απαγορεύσεις στις συναθροίσεις και αποκλεισμός της πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχουν επιβληθεί σε μεγάλο τμήμα της χώρας αυτής του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων.
Σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης αναπτυχθεί κοντά σε πολλά τεμένη, για την πρόληψη τυχόν ταραχών κατά την έξοδο από την προσευχή της Παρασκευής. Ο νέος νόμος δεν αφορά άμεσα τους Ινδούς που είναι μουσουλμάνοι, αλλά παγιώνει τους φόβους και την οργή της μειονότητας αυτής έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μόντι.
Στην πρωτεύουσα η κατάσταση ήταν τεταμένη στην παλιά πόλη του Δελχί όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονταν εκεί.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρά την απαγόρευση των αρχών μετά την έξοδό τους από το μεγάλο τέμενος Τζάμα Μάστζιντ ενώ γύρω υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών. Κρατώντας μια ινδική σημαία μήκους 30 μέτρων, οι διαδηλωτές φώναζαν "Ελευθερία! Ελευθερία!".
Ο νόμος αυτός, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα διευκολύνει την χορήγηση της ινδικής υπηκοότητας στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Οι επικριτές του κρίνουν ότι κάνει διακρίσεις και είναι αντίθετος με το Σύνταγμα της Ινδίας.
Χθες ένας διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί από σφαίρες στην Λουκνάου, δήλωσε ένας γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω επαγγελματικού απορρήτου.
Η τοπική αστυνομία διέψευσε ότι αυτή άνοιξε πυρ εναντίον του, αλλά ο πατέρας του θύματος δήλωσε στην εφημερίδα Times of India ότι ο γιος του σκοτώθηκε όταν βρέθηκε μέσα σε ένα πλήθος διαδηλωτών ενώ είχε βγει για να πάει σε ένα μάθημα. Στην πόλη αυτή τραυματίστηκαν επίσης 16 αστυνομικοί.
Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν εξάλλου χθες πυρ με πραγματικές σφαίρες στην πόλη Μανγκαλόρ, στην νότια Ινδία, για να διαλύσουν συνάθροιση περίπου 200 ανθρώπων, σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Καντίρ Σαχ. Τέσσερις διαδηλωτές νοσηλεύονται μετά τον τραυματισμό τους από σφαίρες.
"Προχωρούσαν προς την πιο πολυσύχναστη συνοικία της Μανγκαλόρ (...) Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα. Όμως καθώς οι διαδηλωτές εξακολουθούσαν να μην σταματούν, η αστυνομία αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.
Σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο της για την κυβέρνηση, η εφημερίδα "The Indian Express" την καλεί να κάνει τα πάντα για να "διαφυλάξει την ειρήνη" στο έθνος αυτό, στο οποίο το 14% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, θίγοντας κυρίως τη ζημιά που προκαλεί αυτό στην φήμη της στη διεθνή σκηνή.
"Η Ινδία διακινδυνεύει πολλά αν αρχίσει να θεωρείται ένα μέρος όπου οι διαφωνούντες πρέπει να φοβούνται", προειδοποιεί στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ