Δεσμεύτηκε για λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης της γεννητικότητας που ταλανίζει την Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κισίντα. Μάλιστα διαμήνυσε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις «τώρα ή ποτέ».
Συγκεκριμένα, προσπάθειες να ενθαρρύνει τους πολίτες της καταβάλει η Ιαπωνία ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά με δεσμεύσεις για μπόνους σε ρευστό και καλύτερα επιδόματα, Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, παραμένει ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί.
Οι γεννήσεις κατέγραψαν νέο ρεκόρ μείωσης πέρυσι, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, πέφτοντας κάτω από 800.000 για πρώτη φορά, οκτώ χρόνια νωρίτερα από τότε που περίμενε η κυβέρνηση ότι θα έρθει αυτή η κρίσιμη στιγμή.
Αυτό πιθανότατα οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του πληθυσμού στην Ιαπωνία, όπου η διάμεση ηλικία είναι τα 49 χρόνια, η μεγαλύτερη στον κόσμο καθώς έπεται μόνον αυτής στην μικρή πόλη-κράτος του Μονακό.
«Το έθνος μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από το αν θα μπορεί να διατηρήσει τις κοινωνικές λειτουργίες του», δήλωσε ο Κισίντα σε ομιλία για την πολιτική του κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου για φέτος.
«Τίθεται ζήτημα τώρα ή ποτέ για τις πολιτικές που αφορούν τις γεννήσεις και την ανατροφή των παιδιών --είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να περιμένει άλλο», σημείωσε.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα υποβάλλει σχέδια για τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού των πολιτικών που αφορούν τα παιδιά ως τον Ιούνιο και ότι τον Απρίλιο θα ιδρυθεί νέα κυβερνητική υπηρεσία για τα Παιδιά και τις Οικογένειες.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα παγκοσμίως για την ανατροφή ενός παιδιού, σύμφωνα με το YuWa Population Research, μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, χώρες που επίσης αντιμετωπίζουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους, κάτι το οποίο δίδει ανησυχητικές ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομία.
Κι άλλες χώρες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με θέμα γήρανσης και συρρίκνωσης του πληθυσμού τους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός της μειώθηκε το 2022 για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια.