Οι συνομιλίες για τον έκτο γύρο των διαπραγματεύσεων περί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί. Η νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση που προέκυψε, απεικονίζοντας τις βουλές του θρησκευτικού κατεστημένου, διατηρεί μία σκληρή στάση στο ζήτημα, ζητώντας περισσότερο χρόνο για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμεσολαβεί μεταξύ των Ιρανών και των Αμερικάνων, καθώς το Ιράν αρνείται να πραγματοποιήσει άμεσες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον. Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραμένει ακόμα καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε πως «το μήνυμα προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: Eπιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η Τεχεράνη βέβαια ζητά από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το προηγούμενο των πράξεων της προεδρίας Τραμπ ακόμα βαραίνει τις διαπραγματεύσεις.
Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν οδηγήσει το Ιράν σε μία πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, με δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Το Ιράν θα προχωρήσει άμεσα σε πωλήσεις πετρελαίου σε μεγάλες ποσότητες, εφ’ όσον φτάσει σε μία συμφωνία με τη Δύση για την άρση των κυρώσεων, το οποίο με βάση τις τρέχουσες τιμές θα τονώσει σημαντικά τα οικονομικά της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά πλέον ενδεχομένως να μην είναι εφικτή, καθώς το Ιράν έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό το πυρηνικό του πρόγραμμα, που ακόμα κι αν συμφωνήσει στην επανέναρξη των ελέγχων, δεν θα είναι αρκετό για τον περιορισμό του. Στη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογο του Γιαΐρ Λαπίντ, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως το Ιράν εκμεταλλεύεται όλο αυτόν τον χρόνο για να προχωρά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Αμερικάνος Υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλινκεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, καθώς δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν κάθε επιλογή, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει το Ιράν. Το Ισραήλ προσπαθεί να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής. Η παρέμβαση του πρώην αρχηγού της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν ήταν σημαντική, στην οποία υποστήριζε πως η Τεχεράνη διαθέτη πολύ λιγότερη υποστήριξη για να αποκτήσει πυρηνικά. Βέβαια, ο Κοέν πρόσθεσε πως το Ισραήλ χρειάζεται να αναπτύξει τις δυνατότητες, ώστε να μπορεί να αναλάβει ανεξάρτητη στρατιωτική δράση.
Βέβαια, η επιστροφή του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα, καθώς η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να απωλέσει τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας. Το ζήτημα ωστόσο πλέον είναι ότι, αν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν εξαρτάται, από τη βούληση του θρησκευτικού κατεστημένου στην Τεχεράνη.