Το Ιράν θα ανοίξει και πάλι αυτή την εβδομάδα τις διπλωματικές αποστολές του στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μήνες αφότου η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να βάλουν τέλος σε χρόνια ανταγωνισμού στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας.
Την είδηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα διπλωματική πηγή στο Ριάντ.
Το Μάρτιο, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η εχθρότητα αυτών των δύο περιφερειακών αντιπάλων είχε απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και είχε τροφοδοτήσει περιφερειακές συγκρούσεις από την Υεμένη μέχρι τη Συρία.
«Για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία…, η πρεσβεία του Ιράν στο Ριάντ, το Γενικό Προξενείο μας στην Τζέντα και το γραφείο μας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας θα επαναλειτουργήσουν επισήμως την Τρίτη και την Τετάρτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νασέρ Καναανί.
«Η ιρανική πρεσβεία θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) παρουσία του νέου ιρανού προεσβευτή», δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης με έδρα το Ριάντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη διόρισε τον Αλιρεζά Εναγιατί στη θέση του πρεσβευτή της στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε διακόψει τις σχέσεις το 2016 αφού η πρεσβεία της στην Τεχεράνη είχε καταληφθεί στη διάρκεια μιας διένεξης για την εκτέλεση στο σουνιτικό Ριάντ ενός σιίτη ιερωμένου. Οι σχέσεις είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχος του Ιράν, είχε ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και είχε καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.
Το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι συνέχισαν επιτιθέμενοι σε σαουδαραβικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. Το 2019 το βασίλειο είχε κατηγορήσει απ' ευθείας την Ισλαμική Δημοκρατία για μια επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, η οποία είχε αναγκάσει την εταιρεία να μειώσει προσωρινά στο μισό την παραγωγή της. Το Ιράν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.