Η στάση της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή - Πιθανώς εντός έτους το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρωσία
Δένδιας σε Λαβρόφ

Η στάση της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή - Πιθανώς εντός έτους το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρωσία

Τις ανησυχίες του για τη στάση της Τουρκίας, που «αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή», εξέφρασε ο Ν. Δένδιας προς τον Σ.Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Δένδιας, πιθανώς και εντός του έτους να γίνει η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το δικαίωμα στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στην βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ενημέρωσε επίσης τον κ. Λαβρόφ σχετικά με τις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμησή του για την στάση της Μόσχας όσον αφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ενώ χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας το ρόλο της Μόσχας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, με τον κ. Δένδια να τονίζει ότι «επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση».

Τόνισε ωστόσο ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της».

Είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών, που θα επιτρέψουν την εξομάλυνση και μετά – σε δεύτερη φάση- την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι και «το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Το σύνολο των διμερών θεμάτων και της συνεργασίας μας, θα συζητηθεί ξανά κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία, κάτι που όπως είπε ο κ. Δένδιας, «ελπίζουμε να γίνει εντός του έτους».

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στον τουρισμό ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ρώσους τουρίστες εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ.

Σημείωσε, δε, ότι ζήτησε από τη  ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι οποιοσδήποτε ρώσος πολίτης «θελήσει να εισέλθει στην Ελλάδα με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα», καθώς η χώρα αναγνωρίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Άλλη μια εναλλακτική πιθανότητα είναι ένα τεστ 72 ωρών πριν από την είσοδο στη χώρα» συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα του εμβολίου ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «εξαρτάται στην πραγματικότητα από μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάθε κίνητρο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων». «Ακριβώς επειδή δεν εξαρτάται από την Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορώ και να σας δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό», διευκρίνισε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από πλευράς του θύμισε ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο ομολόγων Ελλάδας και Ρωσίας και οι επαφές έχουν τακτικό χαρακτήρα, πράγμα που «βοηθά να εξασφαλιστεί και να επιβεβαιωθεί ο φιλικός χαρακτήρας των ελληνορωσικών σχέσεων». «Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη», είπε τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες από την επιδημιολογική κατάσταση, η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά, με τη συμβολή του εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου σε υψηλό και υψηλότατο επίπεδο.

Ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεων, την υλοποίηση κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον επιστημονικό, ενεργειακό τομέα και την επανάληψη των τουριστικών ροών «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των συνομιλιών και από το γεγονός ότι οι Έλληνες εταίροι είναι καταρχήν διατεθειμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.