Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε την Κυριακή τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας «πολιτικοποιημένο» γεγονός που, όπως είπε, υπονομεύει την παγκόσμια σταθερότητα.
Η Μόσχα εξαπέλυσε «επίθεση» κατά των ηγετών των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι δεν θα υπαναχωρήσουν ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Θερμοκοιτίδα καταστροφικών πρωτοβουλιών»
Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στην G7 έχει «επιδεινωθεί αμετάκλητα» και το φόρουμ έχει καταστεί «θερμοκοιτίδα» όπου, υπό την ηγεσία των Αγγλοσαξόνων, προετοιμάζονται καταστροφικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα».
Στην ανακοίνωση κατηγορείται η G7 ότι υποδαυλίζει την αντιρωσική και αντικινεζική «υστερία».
Η Ρωσία υπήρξε μέλος της G7 των βιομηχανοποιημένων δημοκρατιών, η οποία ήταν γνωστή ως G8. Η Μόσχα αποκλείστηκε μετά την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014.
Παρών στη σύνοδο κορυφής ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν παρών στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα ως προσκεκλημένος, μια ευκαιρία που χρησιμοποίησε για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις προμήθειες όπλων και τη διπλωματική υποστήριξη προς το Κίεβο εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.
Η σύνοδος έδωσε στον Ζελένσκι την ευκαιρία να ασκήσει πιέσεις για υποστήριξη από άλλους συμμετέχοντες, όπως ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, οι οποίοι παρέμειναν αδέσμευτοι.
Φλερτ με μη δυτικά κράτη «βλέπει» η Μόσχα
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ίδια δήλωση, κατηγόρησε την G7 ότι «φλερτάρει» με μη δυτικά κράτη σε μία προσπάθεια να ανακόψει την ανάπτυξη των δεσμών τους με τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Ανέφερε ότι ήταν πεπεισμένο ωστόσο ότι το φόρουμ δεν ήταν ικανό να αντικατοπτρίσει τα συμφέροντα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής.