Ολοκληρώθηκε στις 22:00 η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ενώ τουλάχιστον 169 Βρετανοί βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Την όλη διαδικασία επιβλέπει ο Sir Graham Brady, που προεδρεύει της Επιτροπής 1922 και ο οποίος ανακοίνωσε χθες στον πρωθυπουργό ότι θα αντιμετωπίσει αυτή την ψηφοφορία.
Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος το BBC ανέφερε ότι πηγές προσκείμενες στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δήλωσαν ότι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης μεταξύ των εκλεγμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματός του.
«Πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό είναι πεπεισμένες ότι κέρδισε την ψήφο», έγραψε ο πολιτικός ανταποκριτής του BBC, Νικ Έρντλεϊ στο Twitter. Το μεγάλο ερώτημα είναι με πόσες ψήφους σχολίασε ο ίδιος.
Sources close to PM confident he’s won vote (big question is by how much)
— Nick Eardley (@nickeardleybbc) June 6, 2022
More now @BBCNews https://t.co/iwYrtqElPc
Συνολικά 180 ψήφοι θα ήταν αρκετές για να διασφαλιστεί η παραμονή του στην ηγεσία. Η ψηφοφορία είναι μυστική και βέβαια δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις τους.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 με το αποτέλεσμα να αναμένεται λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδας.
Ο Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια σαρωτική εκλογική νίκη το 2019, υφίσταται αυξανόμενη πίεση αφού ο ίδιος και το προσωπικό έκαναν πάρτι με αλκοόλ στο γραφείο και την κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ όταν η Βρετανία βρισκόταν σε αυστηρό lockdown λόγω της πανδημίας.
Κανείς, φίλος ή εχθρός του Μπόρις Τζόνσον, δεν πιστεύει ότι η αποψινή βραδιά θα τελειώσει καλά, σχολιάζουν αναλυτές. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όλες οι πλευρές φαίνεται να αποδέχονται ότι τα πράγματα είναι άσχημα και ότι η ανατροπή της τύχης του Συντηρητικού Κόμματος θα χρειαστεί περισσότερα από το να... επιζήσει ο Τζόνσον από μια ψήφο μεταξύ των δικών του βουλευτών. Κάτι που, μακροπρόθεσμα, σημαίνει ότι ο Τζόνσον έχει ακόμα πολλά να διορθώσει αν θέλει να σώσει την πρωθυπουργία του.
Τζόνσον: Υποσχέθηκε μείωση φόρων και ζήτησε να μην στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους βουλευτές του ένα νέο οικονομικό σχέδιο για την ανάπτυξη αλλά και μείωση των φόρων.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το Reuters, υποσχέθηκε ένα νέο οικονομικό σχέδιο για την ανάπτυξη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή του Συντηρητικού Κόμματος μετά την ομιλία του στο κόμμα του ενόψει της πρότασης μομφής τη Δευτέρα.
Η ίδια πηγή είπε ότι ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τους φόρους - χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο μέτρο - εάν παραμείνει στην εξουσία και προειδοποίησε τους βουλευτές του να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου και να παγιδεύσουν το κόμμα σε ένα σενάριο «όμοιο με την Ημέρα της μαρμότας».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Βρετανός βουλευτής Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.
«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τους ανθρώπους στο Μόραϊ που με επανεξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ, και πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Σκοτία, τώρα που αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μπροστά μας, δεν μπορώ με καλή πίστη να υποστηρίξω τον Μπόρις Τζόνσον», είπε ο Ρος σε ανακοίνωσή του.
«Η αποψινή μου ψήφος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας», συμπλήρωσε.
Γιατί να μείνει VS γιατί να φύγει
Με αφορμή το «partygate» μερίδα των Συντηρητικών αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, εν μέσω μιας σειράς θεμάτων που ταλανίζουν τη χώρα, όπως η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Κάθε πλευρά πάντως έχει τα δικά της επιχειρήματα σχετικά με το γιατί πρέπει να φύγει αλλά και γιατί πρέπει να μείνει ο Μπόρις Τζόνσον.
Γι' αυτό πρέπει να φύγει ο Τζόνσον
Παραβίασε τον νόμο
Σύμφωνα με τον Guardian, δεν του συγχωρείται το «partygate», ένα σκάνδαλο που αφορά μια σειρά παράνομων πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.
Απώλεια δημοφιλίας
Οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετά δυσοίωνες για τον Τζόνσον και χτύπησε πολύ άσχημα όταν αποδοκιμάστηκε στη γιορτή για το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ.
Αποτυχία αντιμετώπισης του κόστους ζωής
Υπάρχει γενική ανησυχία μεταξύ των βουλευτών ότι η κυβέρνηση στερείται ιδεών, ιδίως σε ένα τόσο «καυτό» θέμα.
Γι' αυτό πρέπει να μείνει ο Τζόνσον
Έλλειψη εναλλακτικής λύσης
Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος διάδοχος του. Τα κύρια ονόματα είναι οι Ρίσι Σουνάκ και Λιζ Τρας που δεν «σκίζουν» σε δημοφιλία.
Σταθερότητα σε καιρό πολέμου
Οι σύμμαχοι του Τζόνσον υποστηρίζουν ότι έχει κάνει τις σωστές κινήσεις για την Ουκρανία και θα ήταν αποσταθεροποιητικό για τη χώρα να χάσει έναν πρωθυπουργό σε μια τόσο αβέβαιη στιγμή.
Κέρδισε το 2019 και θα μπορούσε να κερδίσει ξανά
Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι έχει αποδείξει πως είναι νικητής, παίρνοντας πολλές έδρες σε μέρη που κυριαρχούν οι Εργατικοί όπως στη βόρεια Αγγλία και τα Μίντλαντς.
Τα σενάρια επικράτησης και ήττας
Το πρακτορείο Reuters αναλύει τι μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικράτηση ή μία ήττα σε αυτήν τη διαδικασία.
Τι θα συμβεί αν ο Τζόνσον κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης
Αν και ο Τζόνσον θεωρητικά θα ήταν ασφαλής στο πόστο του για ένα χρόνο, αυτός ο κανόνας θα μπορούσε να αλλάξει. Ερωτηθείς εάν αυτό το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε να συντομευθεί, ο πρόεδρος της επιτροπής που ανακοίνωσε τη διαδικασία, Γκράχαμ Μπράντι είπε: «Τεχνικά, είναι δυνατό να αλλάξουν οι κανόνες, αλλά ο κανόνας επί του παρόντος είναι ότι θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος». Ακόμα κι αν ο Τζόνσον προστατεύεται από μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης, μια σημαντική ανταρσία θα μπορούσε να καταστήσει την ηγεσία του μη βιώσιμη. Η προκάτοχός του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της τον Δεκέμβριο του 2018, με 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά, αλλά η πίεση που της ασκήθηκε να παραιτηθεί συνεχίστηκε αφού απέτυχε να πραγματοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαίρως και ανακοίνωσε την παραίτησή της λιγότερο από έξι μήνες αργότερα.
Τι θα γινόταν αν χάσει
Εάν ο Τζόνσον χάσει, θα υπάρξει κούρσα διαδοχής στην ηγεσία και ο αντικαταστάτης του θα γίνει πρωθυπουργός. Εάν εμφανιστούν αρκετοί υποψήφιοι, διεξάγεται μυστική ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών για να μειωθεί ο αριθμός τους. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους απομακρύνεται και διεξάγεται νέα ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να απομείνουν δύο υποψήφιοι, με τις ψηφοφορίες να διεξάγονται συνήθως με διαφορά αρκετών ημερών (πραγματοποιούνται Τρίτες και Πέμπτες). Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι τίθενται στη συνέχεια σε ταχυδρομική ψηφοφορία του ευρύτερου Συντηρητικού Κόμματος, με τον νικητή να ορίζεται ο νέος αρχηγός. Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι μέλη του κόμματος για περισσότερο από τρεις μήνες.