Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα παρουσιάσει σήμερα τις λεπτομέρειες μιας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που ήδη εξοργίζει τα συνδικάτα και τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων και θα αποτελέσει βασική δοκιμασία για την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ένα πράγμα είναι σαφές: Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο απ' ό,τι τώρα.
Το πιο πιθανό σενάριο θέλει την κυβέρνηση να αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 που είναι σήμερα. Ο Μακρόν αρχικά πόνταρε στα 65, αλλά η υποχώρηση κατά ένα έτος εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την έγκριση της μεταρρύθμισης από το κοινοβούλιο.
Το απολύτως βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση οδεύει σε τροχιά σύγκρουσης με τα εργατικά συνδικάτα. Όλα τους, συμπεριλαμβανομένου του μετριοπαθούς, μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού CFDT, έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Γι' αυτούς το 64 ή το 65 δεν έχει μεγάλη σημασία. Και τα δύο είναι απαγορευτικά.
Αλλά ο ηλικιακός στόχος είναι κλειδί για μια άλλη ομάδα - τους συντηρητικούς Les Republicains (LR). Το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του δεξιού κόμματος θα κρίνει αν θα περάσει ή όχη η μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο, όπου ο Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του πέρυσι.
Το LR μπορεί να έχασε πολλούς βουλευτές στις περυσινές εκλογές, αλλά οι βουλευτές του, καθώς και κάποιοι κεντροδεξιοί σύμμαχοι, προστιθέμενοι στην κεντρώα ομάδα του Μακρόν, θα ήταν αρκετοί για να περάσουν τη μεταρρύθμιση.
Και ο νέος επικεφαλής του LR, ο Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση - εάν πληρούνται οι όροι του, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 αντί για τα 65 έτη και της αύξησης της ελάχιστης σύνταξης για όλους και όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στο κόμμα του, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα.
Αλλά σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι στους δρόμους.
Δεν είναι σαφές αν τα συνδικάτα μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο, θυμωμένο όχι μόνο με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και με ζητήματα όπως η κρίση του κόστους ζωής, για να εκτροχιάσουν τα σχέδια του Μακρόν.
Οι δημοσκοπήσεις
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία, όπου το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στα 62 είναι ένα είδος ιερής αγελάδας είναι πάντα ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και ακόμη περισσότερο τώρα με την κοινωνική δυσαρέσκεια να αυξάνεται για το κόστος ζωής.
Έχοντας σήμερα ένα από τα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στον βιομηχανικό κόσμο, η Γαλλία δαπανά περισσότερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για συντάξεις, σχεδόν το 14% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων είναι αντιδημοφιλής.
Μόνο το 27% των ψηφοφόρων συμφωνεί με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης - οι περισσότεροι από τους οποίους υποστηρίζουν τα 64 και όχι τα 65 - έδειξε δημοσκόπηση της Elabe για την τηλεόραση BFM την περασμένη εβδομάδα. Περίπου το 47% δεν επιθυμεί καμία αλλαγή στην ηλικία συνταξιοδότησης και το 25% θέλει η συνταξιοδότηση να γίνει νωρίτερα από σήμερα.
Ο Μακρόν αναγκάστηκε να βάλει στον πάγο την πρώτη του πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2020, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να περιορίσει το ξέσπασμα του COVID και να σώσει την οικονομία.
Τώρα, αν και οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις περιορίστηκαν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα διυλιστήρια και οι αεροπορικές εταιρείες, η οργή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει ευρύτερες διαμαρτυρίες.
Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε: "Δεν μεταρρυθμίζουμε τις συντάξεις για να είμαστε δημοφιλείς, αλλά για να είμαστε υπεύθυνοι. Θα πάμε μέχρι τέλους, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει το κοινωνικό μας μοντέλο".