Oι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα πραγματοποιούν επτά πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ της Μόσχας και της πρωτεύουσας της Γεωργίας Τμπιλίσι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Ρωσίας να άρει την απαγόρευση που είχε επιβάλει στις απευθείας πτήσεις το 2019.
Η άρση της απαγόρευσης για τις απευθείας πτήσεις έγινε με σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, στο οποίο αναφέρεται επίσης ότι οι Γεωργιανοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ρωσία χωρίς βίζα.
Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει μια σαφή αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τμπιλίσι, οι οποίες είχαν ενταθεί επί Σοβιετικής Ένωσης αλλά οι οποίες βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπασβίλι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Μόσχας για την άρση της απαγόρευσης για τις απευθείας πτήσεις και την άρση της βίζας για τους Γεωργιανούς.
«Η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων και η άρση της απαγόρευσης για την βίζα με την Γεωργία είναι απαράδεκτη εφόσον η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία και την κατοχή των εδαφών μας» έγραψε σε ανάρτηση της στο Twitter η Ζουραμπασβίλι, η οποία συχνά έρχεται σε προστριβές με την γεωργιανή κυβέρνηση, αλλά έχει περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες σύμφωνα με το σύνταγμα.
Η Ρωσία επιτρέπει στους πολίτες των περισσότερων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών να επισκέπτονται την χώρα χωρίς βίζα, αλλά είχε επιβάλει καθεστώς βίζας για τους Γεωργιανούς το 2000, επικαλούμενη κινδύνους τρομοκρατίας στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Η Μόσχα το 2019 απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις προς την Γεωργία, μετά από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ρωσίας που είχαν πραγματοποιηθεί στην Γεωργία.
Μόσχα και Τμπιλίσι δεν είχαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις από το 2008, όταν είχαν εμπλακεί σε ένα σύντομο πόλεμο για την Νότια Οσετία, μια αποσχισθείσα από την Γεωργία περιοχή που υποστηρίζεται από την Ρωσία.
Η γεωργιανή κοινωνία εξακολουθεί να έχει έντονες αντιρωσικές διαθέσεις, καθώς εκατοντάδες χιλιάδων Γεωργιανών έχουν μετατραπεί σε εσωτερικούς πρόσφυγες αφότου εγκατέλειψαν την Νότια Οσετία και μια ακόμη υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή, την Αμπχαζία.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Γεωργίας απέφυγε να υιοθετήσει μια αντιρωσική στάση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Το Τμπιλίσι αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα παρά τις φιλοουκρανικές διαθέσεις της γεωργιανής κοινής γνώμης και την μαζική εισροή Ρώσων μεταναστών που τάχθηκαν κατά του πολέμου και οι οποίοι δημιούργησαν ορισμένες εντάσεις εντός της Γεωργίας.
Η στάση του Τμπιλίσι έχει δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει επαινεθεί από τον παλιό του εχθρό, την Ρωσία, η οποία έχει μνημονεύσει την στάση της Γεωργίας στον πόλεμο ως «σταθμισμένη» και έχει προσφερθεί επανειλημμένα να αποκαταστήσει τις πτήσεις.
Τον Μάιο εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση της Γεωργίας απέσυρε νομοσχέδιο που προσπάθησε να περάσει στη βουλή για τους λεγόμενους «ξένους πράκτορες». Οι επικριτές του νομοσχεδίου ανέφεραν ότι συνιστούσε μοντέλο ενός ρωσικού νόμου που χρησιμοποιήθηκε για να υπονομεύσει την κοινωνία των πολιτών και ότι συνιστά σύμβολο της αυταρχικής στροφής στην Γεωργία.