Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Είναι σαν να ψηφίζει ο Τιτανικός εάν θα μετακινηθεί από τη θέση του το παγόβουνο». Με αυτή την -εμφανώς ειρωνική και υποτιμητική για τους Βρετανούς- φράση φέρεται να σχολίασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο μετά και τη δεύτερη κατά σειρά απόρριψη του σχεδίου της Τερέζα Μέι για το Brexit από τη βουλή, αλλά και την υπερψήφιση της πρότασης που αποκλείει μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.
Αναμφίβολα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Τερέζα Μέι, την κυβέρνησή της και τη Βουλή των Κοινοτήτων (ή Κοινών, όπως είναι σωστότερο) είναι βαρύ. Παρ'' όλα αυτά, επειδή το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό, είναι βέβαιο ότι τελικώς θα πρυτανεύσει το πολιτικώς ορθό: Το «άτακτο» Brexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι και οι «27» θα δώσουν την παράταση την οποία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει σήμερα το Λονδίνο.
Για πόσο διάστημα, όμως; Αυτό είναι, πλέον, το βασικό ερώτημα που τίθεται ενόψει και της αποψινής, τρίτης κατά σειρά ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, με την οποία η Μέι θέτει στην κρίση των 650 μελών του μια πρόταση η οποία ισοδυναμεί με τελεσίγραφο: Είτε θα εγκρίνετε μέχρι τις 20 Μαρτίου την πρόταση την οποία έχετε απορρίψει ήδη δύο φορές και εγώ θα ζητήσω «τεχνική παράταση» λίγων εβδομάδων από την ΕΕ είτε το Brexit θα μπει βαθιά στο συρτάρι και οι πολίτες της χώρας συμμετέχουν κανονικά στις ευρωεκλογές του Μαΐου!
Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ταυτίστηκε πλήρως με τη γραμμή της Μέι. Ιδού, για του λόγου το αληθές, τι έγραψε πριν λίγο στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ: «Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα έχω ενόψει της συνόδου κορυφής, θα ζητήσω από τα 27 κράτη-μέλη να είναι θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο μιας μακράς παράτασης, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο να επανεξετάσει την στρατηγική του αναφορικά με το Brexit και να οικοδομήσει συναίνεση γύρω από αυτήν».
Η συμφωνία μου ή αντίο Brexit
Τι σημαίνουν, πρακτικά, τα παραπάνω; Πρώτον, ότι η Μέι είναι αποφασισμένη, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες της και τα χαστούκια που έχει δεχθεί, να φτάσει ως το τέλος χωρίς να παραδοθεί και θα παίξει το τελευταίο της χαρτί: Θα εκβιάσει πλέον ωμά τους «σκληρούς» του κόμματός της και τους Βορειοϊρλανδούς του DUP που στηρίζουν την κυβέρνησή της (αλλά και τους βουλευτές των Εργατικών που τάσσονται υπέρ του Brexit), διαμηνύοντας τους ότι κινδυνεύουν να χρεωθούν την ευθύνη της μη εξόδου από την ΕΕ απέναντι στους ψηφοφόρους τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται ήδη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους, με τις πληροφορίες μάλιστα, να αναφέρουν πως υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί τρόπος συμβιβασμού -έστω κι αν απαιτηθεί η Μέι να υποσχεθεί πως αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας θα παραιτηθεί. Εφόσον αυτό συμβεί και η πρωθυπουργός καταφέρει παράλληλα να πείσει τόσο τον πρόεδρο της Βουλής όσο και τον γενικό εισαγγελέα, τότε δεν αποκλείεται να θέσει για τρίτη φορά το σχέδιό της σε ψηφοφορία, την ερχόμενη εβδομάδα, παραμονές της καθοριστικής συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Αντιθέτως, στην περίπτωση που η νέα και ύστατη αυτή προσπάθεια αποτύχει -κάτι που, για την ώρα τουλάχιστον, παραμένει το πιθανότερο σενάριο- τότε το παιχνίδι ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχό της Μέι. Έτσι, η μακρόχρονη παράταση που έχει προαναγγείλει πως θα ζητήσει -και θα πάρει, όπως όλα δείχνουν- θα συνοδευτεί από την επίσημη έναρξη της συζήτησης για πρόωρες εκλογές ή νέο δημοψήφισμα, με την ίδια να οδηγείται πλέον αναγκαστικά σε παραίτηση.
Έτσι, βεβαίως, θα προκληθεί η «επιπλοκή» που αφορά τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές, κάτι που αποτελεί πονοκέφαλο και για τις Βρυξέλλες. Όμως, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί μια τεχνική λύση ώστε το συγκεκριμένο πρόβλημα να επιλυθεί ανώδυνα.
Διαβάστε ακόμη:
- Goldman Sachs: Στο 60% οι πιθανότητες για τη Μέι να περάσει μια συμφωνία