Η συνάντηση μεταξύ Πούτιν κι Ερντογάν αποσυμπίεσε μερική από την ένταση που επικρατούσε στη Συρία, ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν έρθει πιο κοντά. Στη Συρία, πάντως εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα, καθώς η Μόσχα έχει προχωρήσει από το 2015 σε στρατιωτική επέμβαση για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, που βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με την Άγκυρα.
Πλέον όμως το καθεστώς του Άσαντ έχει επικρατήσει απέναντι στους αντικαθεστωτικούς και έχει οδηγήσει τις εναπομείναντες δυνάμεις στην επαρχεία του Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένων των συμμαχικών δυνάμεων της Τουρκίας. Στην περιοχή επικρατούν τα ακραία στοιχεία, καθώς για παράδειγμα, υπάρχουν μαχητές που πρόσκειται τόσο στην αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με επί τόπου αναφορές, η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στις περιοχές των αντικαθεστωτικών, όπου βρίσκονται ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν εξαπλωθεί από την περιοχή του Ιντλίμπ νοτιοδυτικά στο Αφρίν κοντά στα τουρκικά σύνορα. Για τη Ρωσία η επικράτηση του Άσαντ θα πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατόν. Η Μόσχα θεωρεί πως όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση στη Συρία. Ήδη υπάρχει κινητικότητα στον Αραβικό Σύνδεσμο, όπου η Αίγυπτος, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, για να γίνει ξανά δεκτό το καθεστώς του Άσαντ ως εκπρόσωπος της Συρίας.
Εν μέσω αναστάτωσης για την απόσυρση κορυφαίων Τούρκων στρατηγών που βρίσκονται στη Συρία, όπως αναφέρει το Al Monitor, η Τουρκία έχει συγκεντρώσει κάποιους από τους χιλιάδες στρατιώτες στη βόρεια Συρία στο Αφρίν και το Ιντλιμπ, όπου πραγματοποιούνται οι ρωσικές επιθέσεις. Τα τουρκικά στρατεύματα προετοιμάζονται για μία πιθανή επίθεση από το ασαντικό καθεστώς, που θέλει να εξολοθρεύσει όσους έχουν απομείνει στο τελευταίο προπύργιο της αντίστασης. Βέβαια, η Άγκυρα θεωρεί ως βασική απειλή την ύπαρξη των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία. Χαρακτηριστική είναι η λεκτική επίθεση που εξαπέλυσαν προς την Ουάσιγκτον για τη σχέση τους με τις κουρδικές οργανώσεις, με την προμήθεια εξοπλισμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναγνωρίσουν το καθεστώς του Άσαντ ως εκπρόσωπο της Συρίας, παρά τη διαφαινόμενη επικράτηση του στον εμφύλιο της Συρίας. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη Συρία με βάση τη ρευστότητα που επικρατεί στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχθηκαν πως εξόντωσαν ένα ηγετικό στέλεχος της αλ-Κάιντα στη Συρία στις 20 Σεπτεμβρίου, με μία επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο Ιντλίμπ, προσθέτοντας πως δεν υπήρξαν άλλες ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση.
Ουσιαστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη νέα στρατηγική τους στην περιοχή όπου έχουν αποσύρει τα στρατεύματα και πραγματοποιούν στοχευμένες επιθέσεις για την εξόντωση στελεχών των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Υπάρχει μία πραγματική ανησυχία για τον πολλαπλασιασμό των τζιχανιστικών κι άλλων ακραίων οργανώσεων στην περιοχή.
Το Αφγανιστάν, απ’ όπου ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την αναζωπύρωση τους. Ειδικά για την αλ-Κάιντα, με την οποία οι Ταλιμπάν ποτέ δεν έχουν διακόψει τις σχέσεις του, ή για το Ισλαμικό Κράτος, ο Αμερικάνος Στρατηγός Μαρκ Μάιλι τόνισε σε μία παρέμβαση που συζητήθηκε πως μπορούν να επανασυγκροτηθούν στο διάστημα των επόμενων 6 έως 36 μηνών. Οι εξελίξεις στη Συρία ενδέχεται να παίξουν έναν οιωνεί σημαντικό ρόλο.