Η Λευκορωσία επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση στην πολυετή πίεση από τη Δύση, στις κυρώσεις και στη στρατιωτική ενίσχυση που προσφέρουν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε χώρες κοντά στα σύνορά της.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν η πρώτη της κυβέρνησης από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και θα κατασκευάσει εκεί εγκατάσταση για την αποθήκευσή τους.
Αν και ο Πούτιν δεν προσδιόρισε χρονικά πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων της Μόσχας εκτός των συνόρων της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
«Προστασία» από τις ρωσικές πυρηνικές βόμβες
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές βόμβες της Ρωσίας θα της προσφέρουν προστασία έναντι της «πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους που έχει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο».
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας έχει υποστεί πρωτοφανείς πολιτικές, οικονομικές και πληροφοριακές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Κατήγγειλε «άμεση και βάναυση ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις, σε μία χώρα που κυβερνάται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες από τον Λουκασένκο.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, τις εύλογες ανησυχίες και τους κινδύνους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία αναγκάζεται να απαντήσει ενισχύοντας τις δικές της δυνατότητες ασφάλειας και άμυνας», ανέφερε το υπουργείο.
Σκληρό ρωσικό μήνυμα
Η απόφαση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ήταν από τα πιο σκληρά μηνύματα της Μόσχας προς τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί.
Το Μινσκ ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δεν θα έχει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
«Η εκπαίδευση Λευκορώσων πιλότων ικανών να πετάξουν αεροπλάνα με συγκεκριμένες κεφαλές, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς να δοθεί στο Μινσκ ο έλεγχός τους ή η πρόσβαση στις σχετικές τεχνολογίες δεν αντιβαίνει σε καμία περίπτωση τις διατάξεις της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», ανέφερε.
Διάγγελμα του Λουκασένκο την Παρασκευή
Ο Λουκασένκο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του που ξέσπασαν το 2020 στον απόηχο των προεδρικών εκλογών που η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι κέρδισε με νοθεία. Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι είχε κερδίσει δίκαια, ενώ διεξήγαγε σαρωτική εκστρατεία καταστολής των πολιτικών αντιπάλων του.
Το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Τα δικά του στρατεύματα δεν έχουν μέχρι στιγμής πολεμήσει στην Ουκρανία ωστόσο, η κοινή στρατιωτική εκπαίδευση με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία εντείνεται.
Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στη διαδικασία σταδιακής οικοδόμησης αυτού που αποκαλεί «κράτος-ένωση» με τη Ρωσία, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία για την κατάσταση του έθνους την Παρασκευή.