«Παράνομη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας, το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, το οποίο πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ενώ το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα που υπογράφηκε νωρίτερα χαρακτηρίζεται από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης ως «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Χαλίφα Χάφταρ πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».
Η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη αποκάλεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και απειλή για «την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Υπενθυμίζεται πως μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, στη Λιβύη μαίνεται πολυετής εμφύλιος πόλεμος, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αποτελούνται από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχουν κα το μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής χώρας και τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ.
Μάλιστα, από τις αρχές του 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας εκστρατεία του στρατάρχη Χάφταρ ώστε να καταλάβει την Τρίπολη -έδρα της κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού-, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει καταστεί εφικτό προς το παρόν.
AP PHOTO