Η κρίση φυσικού αερίου ωθεί τη Γερμανία να σκεφτεί την επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών

Η κρίση φυσικού αερίου ωθεί τη Γερμανία να σκεφτεί την επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της χώρας, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν το 2022, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, καθώς η πιθανότητα αυτή αυξάνεται όλο και περισσότερο ενόψει μιας πιθανής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, αφού η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την κατάρρευση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Οι τρεις μονάδες αντιπροσώπευαν το 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αρχικά, από μια πρώτη εξέταση από τα υπουργεία περιβάλλοντος και οικονομίας τον Μάρτιο διαπιστώθηκε ότι δεν συνιστάται η παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν τότε οι αρμόδιοι ήταν νομικοί, ασφαλιστικοί και σχετικοί με τις άδειες, τις ανάγκες για εκτεταμένους και πιθανώς δαπανηρούς ελέγχους ασφαλείας και την έλλειψη ράβδων καυσίμου για τη διατήρηση των εγκαταστάσεων τρέξιμο.

Ωστόσο, η πτώση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενθάρρυνε τις φωνές υπέρ των πυρηνικών στη Γερμανία και την Ευρώπη ενόψει μιας μεγάλης κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Το υπουργείο είπε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ζητήσει μια δεύτερη εξέταση της βιωσιμότητας της πυρηνικής ενέργειας.

«Τώρα θα υπολογίσουμε ξανά και μετά θα πάρουμε μια απόφαση με βάση ξεκάθαρα στοιχεία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της νέας αξιολόγησης αναμένονται σε λίγες εβδομάδες.

Μέλη του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου μπλοκ CDU/CSU κατηγόρησαν το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο διοικεί το υπουργείο Οικονομίας, για την αντίσταση της κυβέρνησης να αλλάξει ρότα στο θέμα, λέγοντας ότι αυτό ήταν καθαρά ιδεολογικό.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν είπε ότι το ζήτημα της παράτασης των όρων δεν ήταν ποτέ ιδεολογικό, αλλά τεχνικό για την κυβέρνηση.