Στο πλαίσιο της συστηματικής καταστολής των διαφωνούντων και της φίμωσης της κοινωνίας των πολιτών από το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ, κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών έκαστος, δύο διακεκριμένους δικηγόρους που μάχονται στο πεδίο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Σου Τζιγιόνγκ και ΝτίνγκΤζιασί οδηγήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη βορειοανατολική επαρχία Σαντόνγκ με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του κράτους.
Αμφότεροι είναι εξέχουσες προσωπικότητες του Νέου Κινήματος Πολιτών, το οποίο έχει επιδιώξει να ρίξει φως στον πλούτο που συγκεντρώνεται στα χέρια κρατικών αξιωματούχων, καθώς και να μπορούν οι Κινέζοι πολίτες να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Τις καταδικαστικές αποφάσεις γνωστοποίησε με δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters η σύζυγος του Ντίνγκ, Λούο Σενγκτσούν, η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την υπόθεση της φυλάκισης των δικηγόρων έχει παρακολουθήσει στενά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι δικηγόροι τους απαγορεύεται να δημοσιεύσουν τα έγγραφα της δικαστικής απόφασης και δεν τολμούν να αποκαλύψουν πού καταδικάστηκαν και με ποιες κατηγορίες», ανέφερε η Λούο Σενγκτσού, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίζει να πιέζει για πρόσθετες πληροφορίες. «Δεν θα τους αφήσω να βάλουν τόσο εύκολα τον Ντίνγκ Τζιασί και τον Χου Ζιόνγκ στη φυλακή», δηλώνει.
Ο Σου Τζιγιόνγκ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και ο Ντίνγκ Τζιασί σε 12 χρόνια τη Δευτέρα, είπε η Λούο Σενγκτσού. Αμφότεροι είχαν φυλακιστεί και στο παρελθόν για ακτιβιστική δράση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.
Οι δύο δικηγόροι κρατούνταν για περισσότερα από τρία χρόνια. Ο Ντινγκ συνελήφθη από την αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο μετά την παρουσία αμφότερων των καταδικασθέντων σε συγκέντρωση στη νότια Κίνα μαζί με δεκάδες άλλους δικηγόρους και ακτιβιστές.
Στη συνέχεια, κρατήθηκε χωρίς να του επιτρέπεται η επικοινωνία με κανέναν για σχεδόν έξι μήνες με τις αρχές να τον βασανίζουν συστηματικά προκειμένου να αποσπάσουν ομολογία, όπως κατήγγειλε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Πενγκ Τζιάν.
Ο Σου Τζιγιόνγκ, στενός φίλος του Ντινγκ -ο οποίος κατά το παρελθόν είχε απευθύνει ανοιχτή επιστολή καλώντας τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί- στο μεσοδιάστημα κρυβόταν και τελικώς συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020.
Οι κινεζικές αρχές είχαν απαγορεύσει στους δικηγόρους να έχουν οποιαδήποτε επαφή με ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε η Λούο Σενγκτσού, σε μία πρακτική που έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταπνίγεται η δημοσιότητα γύρω από υποθέσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει σχετικά ο Guardian.
«Οι καταδίκες-φάρσα και οι ποινές που επιβλήθηκαν στους Σου Τζιγιόνγκ και Ντίνγκ Τζιασί καταδεικνύουν την αδιάκοπη εχθρότητα του προέδρου Σι απέναντι στον ειρηνικό ακτιβισμό», υπογραμμίζει ο Γιάκιου Ουάνγκ, ανώτερος ερευνητής για την Κίνα στο εδρεύων στη Νέα Υόρκη Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η Κίνα έχει καταπνίξει σκληρά τη διαφωνία αφότου ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012. Εκατοντάδες δικηγόροι-υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συλληφθεί και δεκάδες φυλακιστεί, με το καθεστώς να επιμένει πως είναι «εγκληματίες που έχουν παραβιάσει το νόμο».