Ο Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τρίτη κατά τη διάρκεια σπάνιας, αιφνίδιας επίσκεψης του Ιάπωνα ηγέτη που υπογράμμισε την εμφατική υποστήριξη του Τόκιο προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ηγέτης της Ομάδας των Επτά (G7) πλούσιων κρατών που δεν είχε ακόμη επισκεφθεί την Ουκρανία, η οποία γνώρισε κύμα λαϊκής υποστήριξης στην Ιαπωνία μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι δημοσίευσε πλάνα με τον ίδιο να χαιρετά τον Κισίντα, τον οποίο ο Ουκρανός ηγέτης αποκάλεσε «έναν πραγματικά ισχυρό υπερασπιστή της διεθνούς τάξης και μακροχρόνιο φίλο της Ουκρανίας».
Ξενάγηση στον τόπο της σφαγής
Νωρίτερα, ο Κισίντα περιηγήθηκε στην πόλη Μπούτσα, όπου ο δήμαρχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν πέρυσι από τις ρωσικές δυνάμεις και η οποία είναι συνώνυμη με τη ρωσική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κατέθεσε στεφάνι έξω από εκκλησία πριν τηρήσει ενός λεπτού σιγή και υποκλιθεί.
«Ο κόσμος έμεινε έκπληκτος όταν είδε αθώους πολίτες στην Μπούτσα να σκοτώνονται πριν από ένα χρόνο. Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη οργή για τη θηριωδία επισκεπτόμενος αυτό το ίδιο μέρος εδώ», δήλωσε ο Κισίντα.
«Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε όλα τα θύματα και τους τραυματίες εκ μέρους των Ιαπώνων υπηκόων. Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία καταβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την ανάκτηση της ειρήνης».
Συνέπεσε με την επίσκεψη του Σι
Το ταξίδι έμεινε μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας. Είναι σπάνιο για Ιάπωνα ηγέτη να πραγματοποιεί αιφνίδια επίσκεψη στο εξωτερικό.
Συμπίπτει με την κρατική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία. Σε απάντηση στο ταξίδι του Κισίντα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη του πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είχε προτείνει στην Κίνα να συμμετάσχει σε ουκρανικό ειρηνευτικό σχήμα για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Το Πεκίνο έχει καταθέσει ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων, αλλά το Κίεβο επιμένει στην πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Η Ιαπωνία πρόκειται να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής της G7 στη γενέτειρα του Κισίντα, τη Χιροσίμα, τον Μάιο. Το Τόκιο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και έχει ενταχθεί στην ομάδα χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Συμμετοχή του Ζελένσκι στη σύνοδο της G7
Ο Ζελένσκι, μιλώντας σε κοινή ενημέρωση με τον Κισίντα, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.
Ο Κισίντα ανέφερε ακόμα ότι η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να επιδείξει ισχυρή βούληση για την τήρηση της διεθνούς τάξης και του κράτους δικαίου σε απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ιαπωνία έχει τη δική της εδαφική διαμάχη με τη Μόσχα που χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισβολή της Ρωσίας έχει επίσης βαθύνει την ανησυχία στο Τόκιο και στο ιαπωνικό κοινό για το τι θα συμβεί στην Ιαπωνία αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.
Ενθαρρυμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία παρουσίασε τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ενίσχυση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη δέσμευση να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες εντός πέντε ετών.
Ο Κισίντα θα συναντηθεί επίσης με τον Πολωνό ομόλογό του πριν επιστρέψει στην Ιαπωνία την Πέμπτη.
Πριν αναχωρήσει για την Πολωνία με προορισμό την Ουκρανία, ο Κισίντα επισκέφθηκε την Ινδία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.