Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρατείνει έως το τέλος Μαρτίου το πάγωμα στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, παρά τις επικρίσεις που δέχεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τη στάση της στη συνέχεια.
Το Βερολίνο αποφάσισε το φθινόπωρο να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Αρχικά το εμπάργκο θα ίσχυε έως τις 9 Μαρτίου, όμως η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να το παρατείνει κατά μερικές εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαρτίου.
«Λάβαμε την απόφαση αυτή εξαιτίας της εξέλιξης της κατάστασης στην Υεμένη. Είμαστε της άποψης ότι ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να τερματιστεί στο συντομότερο δυνατό», εξήγησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι το εμπάργκο πρόκειται να χαλαρώσει μετά το τέλος Μαρτίου.
«Στη διάρκεια του μήνα θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Υεμένη. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επεσήμανε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία στις 3 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τη δολοφονία Κασόγκι. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες ανησυχούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε κοινά βιομηχανικά έργα.
Εξάλλου η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ένταση και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης του εμπάργκο και τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να υπερασπίζονται μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Ριάντ.
Η Γερμανία είναι μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε χωρών με τις περισσότερες εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Ωστόσο οι εξαγωγές όπλων δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην κοινή γνώμη.