Η Γερμανία εισήλθε σήμερα Πέμπτη στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία στάδια, λόγω της μειωμένης προμήθειας από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη ρήτρα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου στους πελάτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Το «στάδιο συναγερμού» της Φάσης 2 ξεκινά όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Αντιμετωπίζοντας τις φθίνουσες ροές φυσικού αερίου από τον κύριο προμηθευτή της Ρωσίας, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν στη Φάση 1 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης από τα τέλη Μαρτίου.
Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σηματοδοτεί στροφή ειδικά για τη Γερμανία, η οποία έχει καλλιεργήσει ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα από τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Οικονομική επίθεση» από τον Πούτιν
«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου αποτελεί οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση.
«Είναι προφανές ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι να δημιουργήσει ανασφάλεια, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει ως κοινωνία», πρόσθεσε. «Αυτό αντιμετωπίζουμε», είπε ο Γερμανός υπουργός.
«Δεν αποκλείεται το δελτίο»
«Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί το δελτίο φυσικού αερίου, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε ο Χάμπεκ.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι μειώσεις της προμήθειας φυσικού αερίου ήταν προμελετημένες, με τον κρατικό προμηθευτή Gazprom να κατηγορεί για καθυστέρηση στην επιστροφή του εξυπηρετούμενου εξοπλισμού που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο Φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει πιστωτική γραμμή 15 δισ. ευρώ για να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Επιπλέον, μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.
Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου πυροδότησαν προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση αν σταματήσει τελείως ο εφοδιασμός από τη Ρωσία.
Ενδεχόμενο πλήρους διακοπής ροών
Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να ενισχύσει την πολιτική της μόχλευση, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 και μέσω της Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές την Πέμπτη, ενώ οι αντίστροφες ροές στον αγωγό Yamal αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από τη μείωση της προσφοράς και να αποτρέψουν χειμερινές ελλείψεις στην ενέργεια, καθώς και περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού που θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ηπείρου να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι περικοπές στις προμήθειες οδήγησαν επίσης τις γερμανικές εταιρείες να σκεφτούν επώδυνες περικοπές στην παραγωγή και να καταφύγουν σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας που προηγουμένως θεωρούνταν αδιανόητες, καθώς προσαρμόζονται στην προοπτική εξάντλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Στροφή στον άνθρκα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε την Τετάρτη ότι θα στραφεί προσωρινά στον άνθρακα για να καλύψει τις ελλείψεις ενέργειας, ενώ αναφερόμενη στις περικοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τη Μόσχα έκανε λόγο για «απάτη».
Ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς δήλωσε την Πέμπτη ότι 10 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για την προμήθεια φυσικού αερίου - το πρώτο και λιγότερο σοβαρό από τα τρία επίπεδα κρίσης που προσδιορίζονται στους κανονισμούς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. «Ο κίνδυνος πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ», ανέφερε.
H Γερμανία έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μείωση της εισροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η στροφή στον άνθρακα.
«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ' αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Η κυβέρνηση αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στις ανακοινώσεις για πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream, σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Η απόφαση σηματοδότησε μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.
Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.