Η γαλλική μπαγκέτα στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
AP
AP

Η γαλλική μπαγκέτα στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η ταπεινή μπαγκέτα, το ψωμί σήμα κατατεθέν της Γαλλίας, μπήκε στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών.

Η UNESCO με έδρα το Παρίσι ψήφισε σήμερα υπέρ της ένταξης της«τεχνογνωσίας και κουλτούρας της μπαγκέτας» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία περιλαμβάνει ήδη περίπου 600 παραδόσεις από περισσότερες από 130 χώρες.

Η μπαγκέτα, σύμβολο πλέον της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί βασικό κομμάτι της γαλλικής διατροφής για τουλάχιστον 100 χρόνια και υπάρχουν αρκετοί μύθοι για την προέλευσή της.

Ένας μύθος λέει ότι οι αρτοποιοί του Ναπολέοντα Βοναπάρτη επινόησαν το μακρόστενο σχήμα για να διευκολύνουν τα στρατεύματά του να το μεταφέρουν, ενώ ένας άλλος θέλει στην πραγματικότητα έναν Αυστριακό αρτοποιό ονόματι August Zang να εφευρίσκει την μπαγκέτα.

Αυτές τις μέρες μια μπαγκέτα - που σημαίνει "ραβδί" ή "βέργα" - πωλείται για περίπου 1 ευρώ  η κάθε μία.

Αν και η κατανάλωση μπαγκέτας έχει μειωθεί τον τελευταίο αιώνα, η Γαλλία εξακολουθεί να παράγει περίπου 16 εκατομμύρια από αυτά τα ψωμιά κάθε ημέρα - δηλαδή 6 δισεκατομμύρια μπαγκέτες ετησίως - σύμφωνα με μια εκτίμηση του 2019 της Fiducial.

Παρασκευασμένη μόνο με αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, η ζύμη μπαγκέτας πρέπει να «ξεκουραστεί» για 15 έως 20 ώρες σε θερμοκρασία μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη Γαλλική Συνομοσπονδία Αρτοποιών, η οποία αγωνίζεται να προστατεύσει το μερίδιο της στην αγορά από τα βιομηχανικά αρτοποιεία.

Αλλά αν τα υλικά είναι πάντα τα ίδια, κάθε αρτοποιείο έχει το δικό του διακριτικό στυλ και κάθε χρόνο γίνονται  διαγωνισμοί για την εύρεση της καλύτερης μπαγκέτας στη χώρα.