Η ιδέα του Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να μετουσιώνεται σε μία νέα πολιτική πρωτοβουλία που αγκαλιάζει σχεδόν όλη την Ευρώπη. Η απουσία της Ρωσίας αποτελεί τον ενοποιητικό παράγοντα της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων και κυρίως της Γαλλίας και της Αγγλίας. Ωστόσο, το πρόσφατο διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι σαφής πως το Παρίσι αναζητά έναν ηγετικό ρόλο για τον Παρίσι σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που κοιτά σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε οι ραγδαίες εξελίξεις απαιτούν τη διαρκή προσαρμογή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η πρώτη συνάντηση μιας της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας που πήρε το όνομα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου δεσμού της ΕΕ με τους γείτονες της.
Καθώς όλα τα κράτη που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ηπείρου προσκλήθηκαν, εκτός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, το όνομα της Μεγάλης Βρετανίας έχει ενδεχομένως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Μακρόν επιζητά κάτι διαφορετικό και να προσπαθεί να σπρώξει την ΕΕ προς μία νέα κατεύθυνση, για να αντιστρέψει το μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί μετά την έξοδο της Βρετανίας. Αντίστοιχα, για την Μεγάλη Βρετανία, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα πάτημα για να βρεθεί πιο κοντά στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συσπείρωση που παρέχει ένας κοινός εχθρός.
Ωστόσο, όταν κατασταλάξει η στάχτη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα φλέγοντα ζητήματα από το Brexit θα φανεί πως παραμένουν ανοιχτά, από την ανάγκη πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, μέχρι το μέτωπο για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ειδικά, όταν στην κεφαλή των Συντηρητικών και του Ηνωμένου Βασίλειου βρίσκεται πλέον η διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας, που έχει κληρονομήσει και συνεχίζει την πολιτική του, έχοντας στηρίξει την πολιτική της ανέλιξη στο Brexit. Η νέα πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών κρατών ενδεχομένως να βάζει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, αλλά οι δυσκολίες της επερχόμενης περιόδου ενδεχομένως να αποδειχθούν ανυπέρβλητες.