Η «εξαφάνιση» των γυναικών στο Αφγανιστάν
AP
AP

Η «εξαφάνιση» των γυναικών στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων έπειτα από τις απαγορεύσεις των Ταλιμπάν στις γυναίκες να εργάζονται και να μορφώνονται στο Αφγανιστάν. Οι μετριοπαθείς εκπρόσωποι των Ταλιμπάν προσπαθούν να δικαιολογήσουν το σκοταδιστικό καθεστώς, που ουσιαστικά έχει δομηθεί με βάση τη φονταμενταλιστική πτέρυγα του.

Το τέλος του έτους αποτέλεσε μάλλον την κορύφωση της «τυφλής» προσήλωσης των Ταλιμπάν στη φονταμενταλιστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζουν. Σε μία ενέργεια, ουσιαστικά αυτό-ακρωτηριασμού, ανακοίνωσαν την απαγόρευση λειτουργίας στη χώρα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στις οποίες εργάζονται γυναίκες. Αναμενόμενα οι ΜΚΟ αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση, που έθετε σε κίνδυνο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, ενώ ακόμα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επενέβη για να αρθεί.

Το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν έχει περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους στη χώρα υποφέρουν από πείνα, 6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια του λοιμού και περισσότερο από 1 εκατομμύριο παιδιά υποσιτίζονται στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως τα ¾ του εισοδήματος πολλών οικογενειών ξοδεύονται αποκλειστικά στην τροφή. Ωστόσο, το φονταμενταλιστικό καθεστώς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια που τόσο χρειάζεται στους Αφγανούς, εν μέσω του σκληρού χειμώνα.

Καθώς οι δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις απείλησαν για την άμεση διακοπή των δράσεων διανομής του υλικού στη χώρα, σε περίπτωση που εφαρμοστεί τον φετφά, τη γνωμοδότηση, των φονταμενταλιστών κληρικών, ορισμένα μετριοπαθή στελέχη των Ταλιμπάν φαίνεται να μεσολάβησαν για την επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο, είναι σαφές πως στο ταλιμπανικό καθεστώς επικρατεί το εξτρεμιστικό στοιχείο.

Όλο αυτό το διάστημα οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλλει ακραίους περιορισμούς στις γυναίκες, είτε πρόκειται για την απαγόρευση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, είτε στον αποκλεισμό τους από την εργασία. Η υποχρέωση να καλύπτουν όλο το πρόσωπο τους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πλήθος κοριτσιών δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο, φοιτήτριες δεν επιτρέπονται να πάνε στο πανεπιστήμιο, ενώ γυναίκες δεν μπορούν να εργαστούν. Μέχρι τώρα οι απαγορεύσεις επικεντρώνονταν στον ντόπιο πληθυσμό, ωστόσο πλέον οι φονταμενταλιστές επέκτειναν την προσπάθεια «εξαφάνισης» των γυναικών σε όλη τη χώρα.

Οι εικόνες με τα μανεκέν στις βιτρίνες των καταστημάτων γυναικείας ένδυσης στην Καμπούλ, που έχουν τα κεφάλια τους ντυμένα με σακιά ή μαύρες πλαστικές σακούλες είναι ενδεικτικές του φανατισμού που επικρατούν στη χώρα. Μία από τις προτεινόμενες ενέργειες ήταν ο αποκεφαλισμός τους βέβαια από το καθεστώς, ώστε να μην εμφανίζονται ως γυναικείες μορφές.

Οι εσωτερική διεργασίες του ταλιμπανικού καθεστώτος μεταξύ εξτρεμιστών και μετριοπαθών προβάλλεται σαν δικαιολογία για τον αποκλεισμό των γυναικών από τη δημόσια ζωή. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι η φονταμενταλιστική οργάνωση διατηρεί το σκοταδιστικό στοιχείο στον χαρακτήρα, σε όλο το φάσμα των στελεχών του.