Οι πληροφορίες για το γιγαντιαίο εργοστάσιο χάλυβα στην ανατολική Ουκρανία είναι αντικρουόμενες. Από τη μία φαίνεται πως οι Ρώσοι κατάφεραν να σπάσουν την πρώτη ζώνη άμυνας και να εισβάλουν στο αχανές βιομηχανικό συγκρότημα. Από την άλλη, η Ρωσία διατείνεται πως δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις εισβολής. Το σίγουρο είναι ωστόσο πως τα ανθρώπινα θύματα στην περιοχή αυξάνονται.
Η Μόσχα έκανε μεγάλη προσπάθεια να πείσει πως έχουν δημιουργηθεί ανθρωπιστικοί διάδρομοι που λειτουργούν στο πλαίσιο της εκεχειρίας. Μπορεί οι πρώτοι άμαχοι να έφτασαν στη Ζαπορίζια, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν στα υπόγεια του Αζοφστάλ και δεν μπορούν να αποχωρήσουν. Την ίδια στιγμή η είδηση πως οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του Θεάτρου Δράματος της Μαριούπολης ήταν διπλάσιοι από ότι υπολογίζονταν αρχικά, φτάνοντας τους 600, δυσκολεύει τις απόπειρες του Κρεμλίνου να υποβαθμίσει τον φόρο αίματος της ρωσικής εισβολής.
Όσο ο χρόνος πιέζει τους πολιορκημένους και οι προμήθειες τελειώνουν στο εργοστάσιο χαλυβουργίας, που έχουν βρει καταφύγιο, άλλο τόσο πιεστικός είναι ο χρόνος για το Κρεμλίνο. Στη Μόσχα αναζητούν μία μεγάλη επιτυχία, που θα αποδεικνύει με εμφατικό τόπο πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βαίνει καλώς. Η επικράτηση στη Μαριούπολη και η παράδοση του εμβληματικού εργοστασίου χάλυβα αποτελεί κάτι απτό, την ώρα που ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στο Μικολάιβ και τη Χερσώνα.
Σε κάθε περίπτωση, όσο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο αυτό το μέρος της Μαριούπολης, η ανακοίνωση της «νίκης» δυσκολεύει για το Κρεμλίνο. Η θερμοβαρική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στη μάχη για το Αζοφστάλ, σύμφωνα με τις ουκρανικές καταγγελίες, δείχνουν πως το Κρεμλίνο έχει αυξήσει την ένταση των επιθέσεων του, ενδεχομένως για να προλάβει το ορόσημο της 9ης Μάϊου. Ακόμα πάντως και αν έχει επιτευχθεί η εισβολή στο αχανές συγκρότημα, οι μάχες που πρέπει να δώσουν οι ρωσικές δυνάμεις στις στοές και τα δύσβατα υπόγεια του Αζοφστάλ θα έχουν βαρύ ανθρώπινο κόστος.
Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από τη Ρωσία, δυσχεραίνεται η προσπάθεια του Κρεμλίνου να εκμεταλλευθεί την έμμεση υποστήριξη της Κίνας, τη σιωπηρή ανοχή της Ινδίας και άλλων χωρών διεθνώς. Ενδεικτικό είναι πως ο ίδιος ο Πούτιν έσπευσε να κλείσει σχεδόν άμεσα το μέτωπο που είχε ανοίξει με το Ισραήλ έπειτα από τις αναφορές Λαβρόφ για τις εβραϊκές ρίζες του Χίτλερ. Η συγγνώμη που ζήτησε προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Ρώσος πρόεδρος στο διεθνές κλίμα που δημιουργείται για τη Ρωσία.