Αν σκεφτόταν κάποιος τον κατάλληλο άνθρωπο για να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία, μάλλον δεν θα του ερχόταν στο νου η επικεφαλής των Πρασίνων, που έχει αναλάβει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Άλλωστε, η μεταβολή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία προς το αυστηρότερο ήταν ένα από τα λάβαρα των Πρασίνων στον δρόμο προς τις γερμανικές εκλογές και αναμένεται με ενδιαφέρον πως θα εφαρμοστεί, τώρα που η Μπέρμποκ ανέλαβε τα ηνία του γερμανικού ΥΠΕΞ. Κι όμως, ο εκπεφρασμένος στόχος της Μπέρμποκ ήταν η αναζωογόνηση της διαμεσολάβησης μέσω του Κουαρτέτου της Νορμανδίας, μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, με στόχο της εκτόνωση της κρίσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Το σκεπτικό μπορεί να είναι βέβαια πως η Ρωσία θα υπαναχωρήσει στους σκληρούς τόνους, τους οποίους ήταν σχεδόν σίγουρα πως θα χρησιμοποιούσε η Μπέρμποκ απέναντι στον ομόλογο της. Όντως η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βετεράνο Σεργκεί Λαβρόφ στη Μόσχα ήταν γεμάτη αιχμές, με πρωταγωνίστρια τη δυναμική Γερμανίδα πολιτικό. Χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά της πως εκλαμβάνει ως απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Το παράταιρο ζευγάρι συνομιλητών είχε έναν μακρύ κατάλογο διαφωνιών. Η Μπέρμποκ έφτασε να αναδείξει το ζήτημα της μεταχείρισης του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Μόσχα. Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλωστε αποτελεί βασική παράμετρο της προσέγγισης των Πρασίνων.
Το ζήτημα βέβαια είναι τι πρόκειται να πράξει το Βερολίνο σχετικά με το πολυσυζητημένο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει κληρονομήσει μία εταιρική σχέση με τη Μόσχα, ύστερα από τις προσπάθειες χρόνων από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, ο σημερινός συνασπισμός που απαρτίζει την κυβέρνησή του, τόσο από πλευράς των Πρασίνων όσο και των Φιλελευθέρων, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Παράλληλα, η έντονη δραστηριοποίηση της Ουάσιγκτον, στο ζήτημα της Ουκρανίας, φαίνεται να τον ωθεί σε μία πιο σκληρή στάση προς τη Ρωσία.
Η εμφάνιση του μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ώστε να απευθύνουν έκκληση προς τη Ρωσία να μειώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία συνοδεύτηκε από την προειδοποίηση για σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Σημαντικό είναι πως ο Σολτς δεν απέκλεισε αυτές να συμπεριλαμβάνουν και κυρώσεις για τον αγωγό, καθώς κατέστησε σαφές πως ο αγωγός Nord Stream 2 έχει και πολιτική σημασία, πέρα από την οικονομική του διάσταση, στην οποία θέλει να επικεντρωθεί το Κρεμλίνο.
Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να αφορά και σε άλλα κράτη, λόγω της συζήτησης, και στο εσωτερικό της Γερμανίας, για την εκτεταμένη δραστηριότητα της Τουρκίας στην εξαγωγή εξοπλισμών και την εμπλοκή της σε περιφερειακές διαμάχες το τελευταίο διάστημα. Η Μπέρμποκ ήδη τόνισε στο γερμανικό κοινοβούλιο πως θα επανεξεταστεί η γερμανική πολιτική εξαγωγής αμυντικού υλικού, ώστε να υπάρχει συνεργασίες με χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μπαιρακτάρ με γερμανική τεχνολογία
Η αποκάλυψη πως ένα βασικό σύστημα ανίχνευσης που διαθέτει το τουρκικό drone, Μπαιρακτάρ πωλήθηκε από τη Γερμανία στην Τουρκία έχει τον δικό της αντίκτυπο στις εξελίξεις. Η πώληση από εταιρία με συμμετοχή του Δημοσίου σημαίνει πως το γερμανικό κράτος έχει άμεση ευθύνη για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Η πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του Die Linke εξέθετε αυτές τις πωλήσεις εξοπλισμού στην Τουρκία καθώς και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στις χώρες όπου εξάγονται τα drones, όπως για παράδειγμα στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη και τη Συρία.
Ενδεχομένως η πίεση για μεταβολή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής να αυξηθεί, δεδομένης των αλλαγών των συσχετισμών στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε εάν η δήλωση της Μπέρμποκ πως δεν πρέπει να δίνονται άδειες για εξαγωγές οπλισμού με μόνο κριτήριο τα οικονομικά συμφέροντα, θα εφαρμοστεί στην πράξη.