Τα δεκάδες κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβίασαν το τελευταίο διήμερο την αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν υπενθυμίζουν πως η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την αμφισβήτηση της απόλυτης κυριαρχίας σε μία σφαίρα επιρροής που θεωρεί δική της. Μόνο τη Δευτέρα 52 κινεζικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών, εισέβαλαν στη ζώνη άμυνας της Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της.
Βέβαια, το Πεκίνο διατείνεται ουσιαστικά πως η ένταση οφείλεται στην αποστολή ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου στο στενό της Ταϊβάν, το οποίο κινείτο με κακόβουλες προθέσεις. Η αλήθεια είναι πως η Κίνα θα εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία της, η οποία θα πρέπει να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του Πεκίνου.
Η τύχη της Ταϊβάν ωστόσο αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν κάθε φορά που η Κίνα επιδεικνύει την ισχύ της απέναντι στην Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν πως αποτελούν ένα βασικό σύμμαχο του μικρού νησιού. Η Ουάσιγκτον φρόντισε κι αυτή τη φορά να καλέσει την Κίνα να σταματήσει τον επιθετικό εξαναγκασμό εναντίον της Ταϊβάν. Υπάρχει άλλωστε διακομματική συναίνεση στις ΗΠΑ ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να ενισχύουν άτυπα αλλά και ευρύτερα την Ταϊβάν.
Παράλληλα, η Κίνα έχει ανοίξει νέο μέτωπο με την Ινδία, κατηγορώντας την πως Ινδοί στρατιώτες έχουν διασχίσει κινεζικό έδαφος στα σύνορά τους. Στο Νέο Δελχί ωστόσο, η στρατιωτική ηγεσία αναφέρει πως η Κίνα είναι εκείνη που έχει στείλει πολυάριθμα στρατεύματα σε αμφισβητούμενο μέρος των συνόρων τους, μία εξέλιξη που περιγράφει ως ανησυχητική.
H ένταση με την Ινδία δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ανησυχεί το Πεκίνο, παρά τις στενές σχέσεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και την Ουάσινγκτον. Έπειτα από τη συμφωνία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η Κίνα ωστόσο έχει αυξήσει τη δραστηριότητα στη νότια κινεζική θάλασσα. Οι προθέσεις της Κίνας για την Ταϊβάν είναι εκείνες που τρομάζουν ιδιαίτερα τη Δύση και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.