Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, την επομένη της εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), με την οποία η Πιονγκγιάνγκ έβαλε τέλος στο μορατόριο το είχε κηρύξει μονομερώς το 2017-2018 και εφάρμοζε μέχρι τώρα.
Τα Ηνωμένα Έθνη «καταδίκασαν» χθες «σθεναρά», διά χειλέων του Γενικού τους Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, τη δοκιμή αυτή. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αλβανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ζήτησαν να διεξαχθεί συνεδρίαση του ΣΑ γι’ αυτή. Θα αρχίσει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 21:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.
«Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή. Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη ΛΔ Κορέας να απόσχει από περαιτέρω αντιπαραγωγικές ενέργειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο κ. Γκουτέρες «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να αναζητηθεί ειρηνική και διπλωματική λύση ενόψει της πλήρους και επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες Πέμπτη διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που κατέπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν επιβεβαίωσε κατόπιν ότι ο πύραυλος, που εκτοξεύθηκε από την Πιονγκγιάνγκ προς ανατολική κατεύθυνση, τη Θάλασσα της Κορέας –ή Θάλασσα της Ιαπωνίας–, ήταν όντως ICBM.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τηρούσε από τα τέλη του 2017 μέχρι χθες μορατόριο στις εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου. Στα τέλη του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς είχαν προχωρήσει σε δοκιμή ICBM νέου τύπου, του Hwasong-15, που μπορεί να μεταφέρει «εξαιρετικά μεγάλη κεφαλή» και είναι ικανός να πλήξει όλη την επικράτεια των ηπειρωτικών ΗΠΑ.
Όπως και ο προκάτοχός του, ο Hwasong-14, ο ICBM αυτός σχεδιάστηκε για να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Τότε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακήρυξε τη χώρα του πυρηνική δύναμη.
Στα τέλη Απριλίου του 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισημοποιούσε το μορατόριο στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι των προγραμμάτων ανάπτυξής τους είχαν πλέον επιτευχθεί
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε ρωσικές και βορειοκορεατικές οντότητες καθώς και σε φυσικά πρόσωπα μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που κατέπεσε εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.
Οι στόχοι των νέων κυρώσεων κατηγορούνται πως «μετέφεραν» στοιχεία «προοριζόμενα για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων της Βόρειας Κορέας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας με σκοπό να εμποδιστεί η δυνατότητα της ΛΔ Κορέας να σημειώσει πρόοδο στο πρόγραμμά της γα την ανάπτυξη πυραύλων και υπογραμμίζουν τον βλαβερό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή» συμβάλλοντας στην εξάπλωση τέτοιων όπλων, συνεχίζει το κείμενο.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν δύο ρωσικές οντότητες, τον όμιλο Ardis και την εταιρεία PFK Profpodshipnik, και έναν ρώσο, τον Ιγκόρ Αλεξάντροβιτς Μιτσούριν. Στη Βόρεια Κορέα, ένας πολίτης, ο Ρι Σουνγκ Τσολ, και μια οντότητα, το γραφείο διεθνών σχέσεων της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο κυρώσεων.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι υποτιθέμενοι δεσμοί των νομικών και των φυσικών προσώπων αυτών με το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Την 11η Μαρτίου η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος δύο προσώπων και τριών οντοτήτων στη Ρωσία που κατηγόρησε πως υποστηρίζουν το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.