Η διπλωματία των δώρων: Δίνεις... ρόλεξ, παίρνεις όπλα!

Η διπλωματία των δώρων: Δίνεις... ρόλεξ, παίρνεις όπλα!

Του Γιάννη Μαντζίκου

Πέρασαν περίπου πενήντα χρόνια από την ελληνική ταινία όπου ο Κώστας Βουτσάς παριστάνοντας τον πρίγκηπα από την Αραβία έδινε απλόχερα ρολόγια, και οι ηγέτες κρατών του Κόλπου συνεχίζουν την ίδια πρακτική. Αυτοί όμως όχι για να ρίξουν γυναίκες ή για να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση από τα γκαρσόνια αλλά για να αποκτήσουν περισσότερη επιρροή.

Στο ταξίδι του στο Ομάν τον Ιούλιο του 2017, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Borris Johnson πήρε δώρο από τον ομόλογό του έξι κουτιά χαβιάρι αξίας 1.000 δολαρίων το ένα, ενώ ο Alastair Bart υπουργός Εσωτερικών πήρε από τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ ένα ρόλεξ αξίας 8.000 δολαρίων. Άλλες φορές οι Βρετανοί υπουργοί παίρνουν χαλιά, ipad ακόμα και πανάκριβα μανικετόκουμπα από διάσημους οίκους κοσμημάτων. Βουλευτές και υπουργοί των Συντηρητικών που έχουν επισκεφτεί τις χώρες του Κόλπου από το 2010 έχουν λάβει τουλάχιστον 100 δώρα μεγάλης αξίας.

Η βρετανική κυβέρνηση αναρτά τον πλήρη κατάλογο των δώρων και των εξόδων που κάνουν οι υπουργοί στα ταξίδια τους στο εξωτερικό (εν αντιθέσει με τον δικό μας υπουργό Αμύνης για παράδειγμα που στο ταξίδι στο Λονδίνο ήταν αρκετά γαλαντόμος με τα δικά μας λεφτά). Συνήθως αυτά τα δώρα παραμένουν στα υπουργεία, ενώ κάποιες φορές τα παίρνουν μαζί τους (π.χ. ο Borris Johnson). Το ερώτημα παραμένει... γιατί δέχονται τόσα δώρα και γιατί οι Άραβες μονάρχες είναι τόσο ανοιχτοχέρηδες;

Μια λογική εξήγηση είναι για να κάνουν οι δυτικοί πατρόνες τους τα στραβά μάτια στον αυταρχισμό τους. Ο βασικότερος όμως λόγος για να κάνουν τα στραβά μάτια οι βρετανοί πολιτικοί έχει να κάνει με τις αγοραπωλησίες οπλικών συστημάτων στις χώρες αυτές.

Στη Μεγάλη Βρετανία όπως και στην Αμερική τέτοιες πωλήσεις πρέπει να εγκριθούν από ειδικές επιτροπές που εξετάζουν διάφορα κριτήρια, εκ των οποίων βασικό είναι και το αν καταπατούν οι μονάρχες το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας πάντα (γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν επιλεκτικές ευαισθησίες), η κυβέρνηση της Theresa May έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης γιατί μετά τον Μάρτιο του 2015 προχώρησε σε πωλήσεις μαχητικών Typhoon και πυραύλων στη Σαουδική Βασιλική Αεροπορία τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης όπου ως γνωστόν έχει παραβιαστεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δικαιώματος. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία γιατί παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, η Theresa May στο τελευταίο της ταξίδι πρόσφατα στην περιοχή πήρε αρκετά δωράκια...