Η απόφαση της Κίνας να διακόψει τις επαφές της με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, εγκυμονεί τον κίνδυνο τυχαίας κλιμάκωσης της έντασης στην Ταϊβάν σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως τονίζουν αναλυτές ασφαλείας, διπλωμάτες και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ακύρωσε τις προγραμματισμένες επίσημες συνομιλίες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό της αμυντικής πολιτικής και ναυτικές διαβουλεύσεις, ως μέρος των αντιποίνων της για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η εφημερίδα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «People's Daily», περιέγραψε την απάντηση, μαζί με τις κυρώσεις κατά της Πελόζι και της οικογένειάς της, ως «αποτελεσματικά μέτρα που αποδεικνύουν πλήρως ότι η Κίνα είναι πλήρως αποφασισμένη και ικανή να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».
Ο Κρίστοφερ Τουόμεϊ, υπότροφος ασφαλείας στη Σχολή Μεταπτυχιακών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, δήλωσε στο Reuters ότι η διακοπή των επικοινωνιακών σχέσεων είναι ανησυχητική, καθώς θεωρεί ότι θα είναι η αρχή μιας νέας κρίσης στην Ταϊβάν.
Η Κίνα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Ταϊπέι στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου ασκήσεων, διάρκειας τεσσάρων ημερών, γύρω από το νησί που ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, αλλά ποτέ δεν είχε τον έλεγχό του. Ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.
«Αυτή η αυξημένη πυκνότητα δυνάμεων, στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης κρίσης, εγείρει την προοπτική για ακούσια κλιμάκωση που καμία πλευρά δεν θέλει» είπε ο Τουόμεϊ σε ιδιωτικές συνομιλίες.
«Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που θα θέλαμε να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας με την άλλη πλευρά… Η απώλεια αυτών των καναλιών μειώνει σημαντικά την ικανότητα των δύο πλευρών να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις καθώς συνεχίζονται διάφορες ασκήσεις και επιχειρήσεις», ανέφερε.
Καθώς κινεζικά πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και drones ελίσσονται γύρω από την Ταϊβάν, τουλάχιστον τέσσερα ισχυρά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου «USS Ronald Reagan», του αμφίβιου επιθετικού πλοίου «USS Tripoli» και του καταδρομικού κατευθυνόμενων πυραύλων «USS Antietam», βρίσκονται ανατολικά της Ταϊβάν, όπως επιβεβαίωσε το Reuters.
Η Κίνα αρνείται κάθε επικοινωνία στρατιωτικού επιπέδου με τις ΗΠΑ
Η Μπόνι Γκλέισερ, αναλύτρια ασφαλείας με έδρα την Ουάσιγκτον στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές οι προοπτικές είναι «εξαιρετικά χαμηλές για τη διεξαγωγή συνομιλιών για μέτρα μείωσης του κινδύνου ή σταθερότητα».
Όπως ανέφερε, με την πάροδο του χρόνου, οι συγκεκριμένες συνομιλίες που διακόπηκαν αυτή την εβδομάδα θα ξαναρχίσουν, αλλά «αυτή τη στιγμή, η Κίνα πρέπει να δείξει σκληρότητα και αποφασιστικότητα».
Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, δήλωσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό θεωρήθηκε ως επίδειξη δυσαρέσκειας από την Κίνα για το ταξίδι της Πελόζι και όχι με το κόψιμο του καναλιού μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν.
Ο Όστιν πίεσε για βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων όταν συνάντησε τον Κινέζο υπουργό Άμυνας στρατηγό Γουέι Φένγκ στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-la Dialogue στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο.
Τόσο Ασιάτες όσο και δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι αρχηγοί του αμερικανικού στρατού πίεζαν εδώ και αρκετό καιρό για συχνότερες συνομιλίες σε επίπεδο διοίκησης, δεδομένης της αυξανόμενης ανάπτυξης της Κίνας σε όλη την Ασία, όπου το Ναυτικό των ΗΠΑ ήταν παραδοσιακά η κυρίαρχη δύναμη.
Το Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κίνα αντιδρά υπερβολικά και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ανοιχτές στη δημιουργία μηχανισμών επικοινωνίας κρίσεων.
«Μέρος αυτής της υπερβολικής αντίδρασης περιορίζει αυστηρά τις αμυντικές της δεσμεύσεις, όταν οποιοδήποτε υπεύθυνο κράτος θα αναγνώριζε ότι τις χρειαζόμαστε περισσότερο τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τοντ Μπρέισιλ.