Στις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία), που έχουν απαγορεύσει τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμικών πέπλων, όπως το νικάμπ και η μπούρκα, προστέθηκε σήμερα η Δανία.
Με 75 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 74 απουσίες, το δανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νόμο που δέχεται τις επικρίσεις "υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που θεωρούν ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων γυναικών, παραβλέποντας ωστόσο το γεγονός ότι τα πέπλα αυτά καθ'' αυτά εκφράζουν τον υποβιβασμό της γυναικείας προσωπικότητας σε σχέση με τους άνδρες.
Ωστόσο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας επισημαίνει ότι ο νόμος δεν απευθύνεται σε καμιά θρησκεία συγκεκριμένα, και τονίζει πως δεν απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα, το τουρμπάνι των σιχ ή το παραδοσιακό εβραϊκό κιπά, παρά μόνο την πλήρη απόκρυψη του προσώπου, μια πρακτική ούτως ή άλλως ασύμβατη με τον δυτικό πολιτισμό.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Guardian, λίγες μουσουλμάνες στη Δανία φορούν πέπλο με πλήρη κάλυψη.
«Όποιος φέρει, σε δημόσιους χώρους, ένα ένδυμα που κρύβει το πρόσωπο υπόκειται στην καταβολή προστίμου», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε με 75 ψήφους. Τριάντα βουλευτές ψήφισαν κατά του μέτρου.
Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, είχε επίσης την έγκριση των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο: των Σοσιαλδημοκρατών και του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού Λαϊκού Κόμματος.
Από την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, οι παραβάτες θα καταβάλουν πρόστιμο 1.000 κορωνών Δανίας (134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.
Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο για τον αριθμό των γυναικών που φορούν νικάμπ ή μπούρκα στη Δανία. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές. Όμως αν υπάρχουν, πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σόρεν Πάπε Πούλσεν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την μπούρκα στους δημόσιους χώρους, με έναν νόμο που «απαγορεύει την απόκρυψη του προσώπου στον δημόσιο χώρο», ο οποίος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011.
Ο νόμος, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014, προβλέπει πρόστιμα έως και 150 ευρώ. Μέσα σε πέντε χρόνια σημειώθηκαν περισσότερες από 1.600 παραβάσεις.
Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε την απαγόρευση της μπούρκας στους δημόσιους χώρους στη Βέλγιο. Η μπούρκα απαγορεύεται επίσης στην Αυστρία από τον Οκτώβριο.
Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν στις 27 Αυγούστου 2017 έναν νόμο που απαγορεύει εν μέρει την μπούρκα σε ορισμένο πλαίσιο, υποχρεώνοντας κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν εντελώς ακάλυπτο το πρόσωπο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τα πρόσωπα με καλυμμένο το πρόσωπο να βγάλουν το κάλυμμα σε περίπτωση που τους ζητηθεί εξακρίβωση στοιχείων. Η Μπούντεσρατ, η άνω βουλή, ενέκρινε με τη σειρά της τον νόμο στις 12 Μαΐου.