Η Βραζιλία δεν θα λάβει μέρος σε επιχείρηση ανατροπής του Μαδούρο, λέει ο Μπολσονάρο

Η Βραζιλία δεν θα λάβει μέρος σε επιχείρηση ανατροπής του Μαδούρο, λέει ο Μπολσονάρο

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που έχει προκαλέσει η δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο.

«Από την πλευρά μας δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Η Βραζιλία θα αναζητά πάντα την ειρηνική οδό για την επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο ακροδεξιός Μπολσονάρο, που εξελέγη την Κυριακή στην προεδρία της χώρας, μιλώντας στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Record.

«Συζήτησα με τις αρχές άλλων χωρών, μεταξύ άλλων και για το θέμα της Βενεζουέλας. Μας ζήτησαν η Βραζιλία να συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σε τελική ανάλυση οι Βενεζουελάνοι είναι αδελφοί μας και αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες υπό τη δικτατορία Μαδούρο», πρόσθεσε ο πρώην στρατιωτικός, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιους συνομίλησε.

Ο Μπολσονάρο ρωτήθηκε και για ένα άρθρο της εφημερίδας Folha de Sao Paulo της Δευτέρας, σύμφωνα με το οποίο η Κολομβία είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βραζιλία, αν προσπαθήσει «να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο μέσω μιας στρατιωτικής επέμβασης». Η εφημερίδα επικαλέστηκε υψηλόβαθμο αξιωματούχο από τη Μπογκοτά, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όμως η κολομβιανή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο απάντησε ότι δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα στη διάρκεια της συζήτησής του με τον Κολομβιανό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε.

Ωστόσο επέκρινε για μια ακόμη φορά το Κόμμα των Εργαζομένων (PT), τον υποψήφιο του οποίου κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, για «τον θαυμασμό του» προς τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πιο φτωχοί υποφέρουν πολύ και καταφεύγουν στη Βραζιλία».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του, που θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου, σκοπεύει «να απελευθερωθεί από κάποια εμπόδια που εγείρει η Mercosur», η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέλη του οποίου εκτός από τη Βραζιλία είναι η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη.

«Η Mercosur έχει τη σημασία της, όμως κατά τη γνώμη μου είναι υπερεκτιμημένη (…) Δεν θέλουμε να την καταστρέψουμε, αλλά να της δώσουμε τη σωστή της διάσταση», εξήγησε ο Μπολσονάρο.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας σκοπεύει να επαναχαράξει τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, προτιμώντας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ