Η αποφασιστικότητα της ουκρανικής άμυνας έχει στρέψει σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία προς τα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αισθάνονται πιο άνετα, έχοντας τη δυνατότητα να εφοδιάζονται μέσω των αυτονομιστικών οντοτήτων στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ. Ωστόσο, πλέον η ρωσική ηγεσία έχει κατανοήσει πως οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι Ουκρανοί έχουν εμφανιστεί αρκετά προετοιμασμένοι απέναντι στη ρωσική επίθεση.
Ακόμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Ουκρανοί φάνηκαν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από μερικά χρόνια πριν. Παρά το γεγονός πως η Ουκρανία δεν αποτελεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των τακτικών επιδόσεων τους. Οι ανησυχίες για τη σχέση μεταξύ Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ΝΑΤΟ, που συνεχώς διατυπώνεται από το Κρεμλίνο, είχε τις ρίζες της στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ουκρανών με τη Δύση, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεχομένως να μην περίμεναν στη Μόσχα την τόσο γρήγορη εξοικείωση των Ουκρανών με τα όπλα της Δύσης και τη δυνατότητα τους να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν τον ειδικό εξοπλισμό που τους προμήθευσαν.
Στο στρατιωτικό σκέλος θα επικεντρωθεί ένα σημαντικό μέρος από το νέο πακέτο βοήθειας, το σχέδιο νόμου του οποίου ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το μεγάλο ύψος της βοήθειας, αλλά και η στοχευμένη έμφαση στα τεθωρακισμένα οχήματα και την ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας δείχνει τις σαφείς διαθέσεις στην Ουάσιγκτον.
Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ ο Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει την έγκριση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με υπερκομματική συναίνεση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, το συνολικό ποσό ανήλθε στα 40 δισ. δολάρια. Το σκεπτικό βρισκόταν στη συνολική στήριξη της Ουκρανίας, τόσο σε οικονομικό κι ανθρωπιστικό επίπεδο, ώστε να είναι σε θέση το Κίεβο να αντέξει για αρκετό χρονικό διάστημα, όσο διαρκέσει η πολύπλευρη επίθεση από το Κρεμλίνο.