Η βιαστική ανοικοδόμηση θα θέσει την Τουρκία σε νέο κίνδυνο καταστροφής από σεισμό
Reuters

Η βιαστική ανοικοδόμηση θα θέσει την Τουρκία σε νέο κίνδυνο καταστροφής από σεισμό

Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για ταχεία ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την Τουρκία, κινδυνεύει να συντελέσει σε μια νέα καταστροφή, εκτός και αν επανεξεταστεί προσεκτικά ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η ασφάλεια των κτιρίων, προειδοποιούν αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μέρες μετά τον χειρότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τη νότια ζώνη μέσα σε ένα χρόνο και θα τα παραδώσει στους πολίτες, μια επιχείρηση που, με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλοι αναμένουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Οι αρχές λένε ότι περισσότεροι από 380.000 χώροι σε 105.794 κτίρια χρειάζονται επειγόντως κατεδάφιση ή έχουν καταρρεύσει, από 2,5 εκατομμύρια κατασκευές συνολικά σε όλη την περιοχή.

Το Reuters σημειώνει ότι «η οικοδομική άνθηση καθόρισε την επί δύο δεκαετίες κυριαρχία του Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνησή του έχει εισπράξει περίπου 38 δισ. δολάρια από φόρους που συνδέονται με τους σεισμούς, σύμφωνα με υπολογισμούς του. Ο φόρος, που εξακολουθεί να ισχύει, θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορη χρηματοδότηση για την έναρξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης».

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πως πρέπει να εφαρμόσει προσεκτικά τα πρότυπα σεισμικής ασφάλειας και να χτίσει ασφαλέστερες κατασκευές στην περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω από ένα από τα τρία ρήγματα που διασχίζουν την Τουρκία.

«Δεν είναι απαραίτητο απλώς να αντικατασταθούν τα κατεδαφισμένα κτίρια, αλλά και να επανασχεδιαστούν οι πόλεις με βάση επιστημονικά δεδομένα, ώστε να μη χτίζονται σε ρήγματα, και να αντλούνται διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος. Προτεραιότητα είναι ο νέος σχεδιασμός, όχι το νέο κτίριο» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης Esin Koymen.

Ο σεισμός αποκάλυψε πόσο εύθραστες είναι οι υποδομές στην Τουρκίας τονίζουν οι ειδικοί, δεδομένου ότι κατέστρεψε τόσο σύγχρονα όσο και αρχαία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, τζαμιών, εκκλησιών και σχολείων.

Ορισμένοι ανησυχούν τώρα ότι το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης αφήνει λίγο χρόνο για να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος.

«Όταν λένε "ξεκινάμε την κατασκευή σε έναν μήνα, την τελειώνουμε σε έναν χρόνο", χωρίς τις πολεοδομικές εργασίες, αυτό σημαίνει ότι η καταστροφή που βιώνουμε δεν έχει γίνει αντιληπτή, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής στο Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών Nusret Suna και συμπλήρωσε χρειάζονται μήνες για να γίνουν σχέδια πόλης. Είναι πολύ λάθος να αγνοούμε αυτά τα σχέδια».

Πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε μεγάλα έργα real estate για να επιδείξει την αυξανόμενη ευημερία της Τουρκίας. Ορισμένοι επικριτές σημείωσαν ότι το κράτος επιδείνωσε την κρίση αναθέτοντας σε «φιλικές» εταιρείες κερδοφόρες κατασκευαστικές συμβάσεις κατά τη διάρκεια των ετών σε αντάλλαγμα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη.

Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τα περισσότερα από 20 εκατομμύρια κτίρια στη χώρα, ο πρώην υπουργός Πολεοδομίας Μεχμέτ Οζασέκι είπε πως στα μέσα του 2018 «πιθανώς περισσότερο από το 50% όλων των κτιρίων» παραβίαζε τους οικοδομικούς κανονισμού. 

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός 6,4 και 5,8 Ρίχτερ νότια της Τουρκίας στα σύνορα με Συρία (vid)