Ο τεχνολογικός γίγαντας γνωστοποίησε τα πλάνα του για την ενημέρωση όσων έχουν πέσει θύματα των χάκερς μετά την απόφασή του να προβεί σε μηνύσεις κατά της εταιρείας NSO Group, για παραβίαση νόμου των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πουλούσε λογισμικό υποκλοπής spyware το οποίο χρησιμοποιείται για το χακάρισμα των iPhone, σύμφωνα με το NBC.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν η Apple εντοπίσει ότι ένας χρήστης έχει γίνει στόχος πειρατείας που χρηματοδοτείται από κάποια κρατική υπηρεσία, θα στέλνει ένα μήνυμα το γνωστό iMessage και ένα email στις διευθύνσεις του αρχείου για να εμφανιστεί μια ειδοποίηση απειλής όταν ο χρήστης της συσκευής θα συνδεθεί στο Apple ID του.
«Οι χρήστες που μπαίνουν στο στόχαστρο των χάκερς αφορά ένα γκρουπ ανθρώπων εξαιτίας της ιδιότητας τους ή των ενεργειών τους», ανέφερε η Apple στην ανακοίνωση αυτή για να προσθέσει στη συνέχεια: «Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κυβερνοεγκληματίες, οι χάκερς που χρηματοδοτούνται από το κράτος χρησιμοποιούν πόρους για να στοχεύσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, γεγονός που καθιστά αυτές τις επιθέσεις πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αποτραπούν. Οι επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος είναι εξαιρετικά περίπλοκες, κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθούν και συνήθως έχουν μικρή διάρκεια ζωής», επισημαίνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών iPhone δεν θα γίνει ποτέ στόχος τέτοιων επιθέσεων.
«Ανήθικοι μισθοφόροι του 21ου αιώνα»
Η Apple προέβη στην ανακοίνωση αυτή μετά την υποβολή μήνυσης κατά της NSO Group η οποία ξεκαθαρίζει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνολογία της με νόμιμο τρόπο στις κυβερνήσεις με αποκλειστικό σκοπό την παρακολούθηση εγκληματιών.
«Η ενημέρωση της Apple για τα θύματα ηλεκτρονικής κατασκοπείας εκ μέρους της NSO Group δείχνει το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε από την πλευρά του ο Ρον Ντάιμπερτ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Τώρα μαθαίνουμε για πολλά άτομα των οποίων οι συσκευές χακάρονται και δεν είναι τρομοκράτες ή εγκληματίες, αλλά δημοσιογράφοι, φοιτητές, μέλη της αντιπολίτευσης ή απλοί πολίτες μιας χώρας. Αυτή η πράξη (σ.σ. χακάρισμα) δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διεθνείς έλεγχοι σε εταιρείες spyware όπως η NSO Group. Τα στελέχη της εταιρείας είναι - όπως ανέφερε και η Apple στην καταγγελία της - ανήθικοι μισθοφόροι του 21ου αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντάιμπερτ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 το NBC News είχε αποκαλύψει πως το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να ελεγχθούν δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές κατά της διαφθοράς αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θεωρούνται ύποπτες για το γεγονός πως είχαν βάλει στο στόχαστρο τρεις γυναίκες που είχαν μιλήσει κατά των δύο καθεστώτων με την κυβέρνηση Μπάιντεν να περιορίζει την πρόσβαση του NSO Group στις ΗΠΑ