Απάντηση στην προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για στρατιωτική επέμβαση στην ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Λιβύη έδωσε η Άγκυρα.
«Ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Αίγυπτο μετά τη δήλωση του Σίσι το Σάββατο.
Ο Ακτάι υποστήριξε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία, μια ακόμη από τους γείτονες της Λιβύης και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.
«Οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters με την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του. «Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα υπαναχωρήσουν από την αποφασιστικότητά τους» διεμήνυσε.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου. Τόνισε ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη και διέταξε τον αιγυπτιακό στρατό να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αποστολή εκτός χώρας.
Η κυβέρνηση Σάρατζ με τουρκική υποστήριξη συνεχίζει τις προετοιμασίες για την ανάκτηση της στρατηγικής παράκτιας πόλης Σύρτης, που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Χάφταρ τον Ιανουάριο και της περιοχής αλ Τζούφρα πιο νότια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Χθες Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Αίγυπτος ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ως μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας, την οποία χαιρέτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και τα ΗΑΕ. Η Τουρκία την απέρριψε ως απόπειρα διάσωσης του Χαφτάρ μετά από τις ήττες του στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με ανάλυση πάντως της εφημερίδας Jerusalem Post η Αίγυπτος βρίσκεται κοντά στη Λιβύη και μπορεί εύκολα να μετακινήσει μια θωρακισμένη ταξιαρχία ή στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
Στα χαρτιά οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και η Αίγυπτος είναι πολύ κοντά. Και οι δύο έχουν F-16 και εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη. Ο στρατός της Αιγύπτου είναι ο 9ος ισχυρότερος στον κόσμο με χιλιάδες άρματα μάχης. Ο στρατός της Τουρκίας θεωρείται ότι είναι ο 11ός ισχυρότερος στον κόσμο.
Φωτογραφία: AP