Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ξεκινά και επισήμως από σήμερα Δευτέρα η διαδικασία για την διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία. Όσο για τους υποψήφιους, δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 11 (!), ο καθένας από τους οποίους προσπαθεί να πείσει αφενός ότι έχει να πει κάτι διαφορετικό και, αφετέρου – κι αυτό είναι το πιο σημαντικό – ότι μπορεί και να σώσει το κόμμα των Τόρις από την καταστροφή και να το οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς ιδιαίτερα απρόβλεπτα και τραγωδίες.
Για την ώρα, ως μεγάλο φαβορί φαντάζει ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα κάνει ό,τι υποχωρήσεις του ζητήσει η ΕΕ και δεν θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με τους «27» και να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Κάτι που, όπως έχει δεσμευτεί, θα συμβεί ό,τι και να γίνει το αργότερο ως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η τρέχουσα αναβολή που έχει δοθεί στο Λονδίνο.
Χθες, μάλιστα, ο Τζόνσον προχώρησε λίγο παραπέρα, για να αποδείξει πως θα είναι σκληρός διαπραγματευτής και να πείσει, έτσι, τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη των Συντηρητικών να τον προτιμήσουν. Δεσμεύτηκε, συγκεκριμένα, πως εάν οι Βρυξέλλες δεν ξανακαθίσουν στο τραπέζι και δεν προσφέρουν στη χώρα του μια πιο ικανοποιητική συμφωνία, τότε ο ίδιος δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την εκταμίευση των 50 περίπου δισ. ευρώ, που είναι ο λογαριασμός του διαζυγίου για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρκεί, άραγε, αυτό για να του χαρίσει τη νίκη, τη στιγμή μάλιστα που οι «27» έχουν διαμηνύσει πως η συμφωνία δεν αλλάζει; Ή μήπως οι Τόρις θα προτιμήσουν κάποιον άλλο – όπως, για παράδειγμα, τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Ανγκελα Μέρκελ του... ψιθύρισε στο αυτί, κατά τους πρόσφατους εορτασμούς για τα 75χρονα από την απόβαση στη Νορμανδία, ότι εάν βρεθεί απέναντί της κάποιος με λογικές προτάσεις (άρα όχι ο Τζόνσον, τον οποίο ο Χαντ χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρό») θα δεχθεί να επαναδιαπραγματευτεί τα όσα έχουν υπογραφεί;
Σε κάθε περίπτωση σε δέκα ημέρες από σήμερα το αργότερο θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι δύο μονομάχοι για την ηγεσία, τα ονόματα των οποίων θα τεθούν στην κρίση της βάσης.
Η προβλεπόμενη διαδικασία
- Ο τελικός αριθμός των διεκδικητών θα καθοριστεί σήμερα, 10 Ιουνίου. Κάθε διεκδικητής θα πρέπει να έχει την έγγραφη στήριξη τουλάχιστον 8 βουλευτών, για να θεωρηθεί νόμιμη η υποψηφιότητά του.
- Αύριο και μεθαύριο, 11-12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα τεθούν σε διαδικασία ακρόασης στη Βουλή, για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
- Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε ειδική αίθουσα της Βουλής και η διαδικασία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Στον πρώτο γύρο θα αποκλειστεί κάθε υποψήφιος που θα συγκεντρώσει λιγότερες από 16 ψήφους. Εάν όλοι πάρουν περισσότερες από αυτό τον αριθμό, αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.
- Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου και αφού, την προηγούμενη ημέρα, μεσολαβήσει μία ακόμη διαδικασία ακρόασης για όσους έχουν «προκριθεί». Η διαδικασία είναι ίδια με τον πρώτο γύρο, όμως ο ελάχιστος αριθμός ψήφων διπλασιάζεται, από τους 16 στους 32.
- Εφόσον είναι αναγκαίο, η διαδικασία συνεχίζεται στις 19 και 20 Ιουνίου, μέχρις ότου απομείνουν δύο υποψήφιοι.
- Οι δύο μονομάχοι θα τεθούν στην κρίση των περίπου 160.000 εγγεγραμμένων μελών των Τόρις, με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα αναδείξει τον/τη νέο-α αρχηγό και πρωθυπουργό. Το τελευταίο χρονικό περιθώριο για την ψηφοφορία είναι η εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου - όμως, δεν αποκλείεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα.
- Η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» ανακοινώνει τα αποτελέσματα.
Thierry Charlier/Pool Photo via AP, File