Της Οντίν Λιναρδάτου
Το γεγονός πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μη βγει κοινό ανακοινωθέν το τέλος της Συνόδου των G7 δείχνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο βασκικό παραθαλάσσιο θέρετρο του Μπιαρίτζ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται απομονωμένος όσο και αν επιμένει να λέει ή μάλλον να τουιτάρει κατά την προσφιλή του τακτική, πως οι δημοσιογράφοι φταίνε που διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις πως οι 7 δεν τα πάνε καλά ενώ στην πραγματικότητα έχουν εξαιρετικές συναντήσεις και άψογες συζητήσεις.
Κοινό ανακοινωθέν να επαναλάβω δεν θα υπάρξει όμως. Μια που στο μοναδικό σημείο στο οποίο φαίνεται πως θα καταλήξουν σε συμφωνία είναι στη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στις χώρες που έχουν πληγεί από τις φωτιές στον Αμαζόνιο.
Όπως γράφουν όμως οι Financial Times τα πράγματα και φέτος δεν είναι καθόλου ρόδινα και το δείπνο του Σαββάτου αποδείχτηκε μια πολύ επίπονη διαδικασία για τους ηγέτες του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πρώτη κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τους 6 έγινε για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Τραμπ περιέγραψε μία “ζωντανή” συζήτηση που είχε με τους ηγέτες για το θέμα της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν προσθέτοντας πως είναι πολύ πιθανό να προσκαλέσει τον κ. Πούτιν στην επόμενη σύνοδο που θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία συμμετείχε στο G8 μέχρι το 2014 . Τότε εκδιώχθηκε επειδή προσάρτησε την Κριμαία. Γεγονός που ουδόλως απασχολεί τον κ. Τραμπ. Η απάντηση δόθηκε άμεσα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτεί την επανυποδοχή της Ρωσίας στη Σύνοδο. Αντίθετα θα προτείνει είπε και θα πιέσει να προσκληθεί ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το πόσο αποφασισμένη είναι η Ευρώπη, ο πρόεδρος Μακρόν, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία αλλά ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσουν εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από τον πρόεδρο Τραμπ σε όλα τα μεγάλα θέματα φάνηκε και από την παρουσία του ιρανού υπουργού των εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Μπιαρίτζ. Το Παρίσι προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με την Τεχεράνη παρά την σκληρή πολιτική των κυρώσεων που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει την άφιξη του ιρανού αξιωματούχου όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ενώ η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως ο κ. Ζαρίφ δεν θα έχει επαφές με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Μπιαρίτζ. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα πως χαίρεται για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία με το Ιράν αλλά η Αμερική θα συνεχίσει τη δική της σκληρή πολιτική απέναντι στην Τεχεράνη επισήμανε.
Ο αμερικανός πρόεδρος διαφώνησε και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Άμπε του επισήμανε πόσο επικίνδυνος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και οι εκτοξεύσεις μικρού βεληνεκούς πυραύλων που συνεχίζει η Πιον Γιάνγκ . Και του τόνισε πως παραβιάζει τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών . Οι πύραυλοι καταλήγουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας γεγονός που ανησυχεί πολύ το Τόκιο . Ο κ. Τραμπ επέμεινε πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης ενεργεί μέσα σε νόμιμα πλαίσια.
Δεν περνούν όμως κρίση μόνο η διατλαντικές σχέσεις αλλά και οι σχέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε το ντεμπούτο του στο Μπιαρίτζ σε μία περίοδο που προσπαθεί να πείσει τις Βρυξέλλες να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για το Brexit και ενώ όλα δείχνουν πως αυτό που επιθυμεί ο ίδιος και οι σύμβουλοι του είναι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Στο Μπιαρίτζ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος του επανέλαβε ότι η μπάλα βρίσκεται στο δικό του γήπεδο και η Ευρώπη απλά περιμένει να δει τι θα κάνει το Λονδίνο. Επαναδιαπραγμάτευση δεν υπάρχει . Μεγάλο αγκάθι ο προστατευτισμός που προσπαθεί να επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος στην παγκόσμια οικονομία.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να μπουν σε ύφεση και μόνο αν κάνει πίσω ο Ντόναλντ Τραμπ και υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα έχει ελπίδες να πάει στις εκλογές του 2020 χωρίς να έχει βάλει τη χώρα σε περιπέτειες και ενώ θα έχει ως βασικό του σύνθημα Κάντε ξανά μεγάλη την Αμερική. Δεν φαίνεται βέβαια να σκέφτεται κάτι τέτοιο . Το αντίθετο θα λέγαμε μια που είπε πως μετάνιωσε που δεν επέβαλε ακόμα μεγαλύτερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Μόνο ο Τζίμι Κάρτερ έχει πάει πάντως σε εκλογές με τη χώρα να βρίσκεται σε ύφεση . Ήδη ο κ. Τραμπ πιέζει την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Στο Μπιαρίτζ φάνηκαν και οι διαφωνίες που υπάρχουν για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τον ακραίο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο και τις καταστροφικές φωτιές στο Αμαζόνιο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν απείλησε να μπλοκάρει την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας Mercosur που υπογράφει η ΕΕ με χώρες της Νότιας Αμερικής εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε η Βραζιλία το ζήτημα των πυρκαγιών που κατακαίνε τον Αμαζόνιο.
Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν εκφράσει τη βαθιά τους ανησυχία για την καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο αλλά εκτιμούν πως το να μην κυρωθεί μία εξαιρετικά σημαντική εμπορική συμφωνία για την οποία αγωνίζεται η Ευρώπη σχεδόν 20 χρόνια δεν θα βοηθήσει στη σωτηρία του πνεύμονα της ανθρωπότητας.