Χωρίς επίδειξη αρνητικού τεστ η είσοδος στα σούπερ μάρκετ
AP
AP
Πεκίνο

Χωρίς επίδειξη αρνητικού τεστ η είσοδος στα σούπερ μάρκετ

Η δημοτική αρχή του Πεκίνου, της κινεζικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα απαιτείται πλέον οι πολίτες που θέλουν να εισέλθουν σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό αποθηκευμένο στην ειδική εφαρμογή στα κινητά τους.

Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή συνεχίζει να ισχύει για την είσοδο σε Ίντερνετ καφέ, σχολεία, μπαρ, κλειστά γυμναστήρια και γηροκομεία.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν παράλληλα μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, για 8ο συνεχόμενο 24ωρο.

Έκαναν λόγο για 28.062 μολύνσεις, 5.046 με συμπτώματα της COVID-19 και 23.016 ασυμπτωματικές, που καταμετρούν χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παραμένει στους 5.235 νεκρούς επί συνόλου 345.529 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό υπουργείο Υγείας).

ΗΠΑ: «Ελπίζουν» ότι η στρατηγική της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι επιτυχής 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Κίνα να καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχημένο τρόπο την πανδημία του νέου κορονοϊού, την ώρα που το Πεκίνο έχει αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, έπειτα από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που χαρακτηρίστηκαν ιστορικές στη Δύση.

«Ευχόμαστε η Κίνα να θέσει υπό έλεγχο την (πανδημία της) COVID-19. Αυτό είναι και προς το δικό μας συμφέρον», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Είναι πάνω απ’ όλα προς το συμφέρον του κινεζικού λαού, αλλά και προς το συμφέρον ανθρώπων στον κόσμο ολόκληρο, κατά συνέπεια θα θέλαμε να τα καταφέρουν», επέμεινε.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις «δραματικές συνέπειες» για τη διεθνή οικονομία λόγω των επιβραδύνσεων της κινεζικής —της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτήν των ΗΠΑ—, εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών που επέβαλαν ως τώρα οι αρχές για να εξαλείψουν τον ιό, στο πλαίσιο της πολιτικής «zero COVID».