Νέα καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ εν μέσω της δημόσιας κατακραυγής που προκάλεσε η σκληρή ανταπόκριση της αστυνομίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο.
Οι πορείες που άρχισαν ειρηνικά στο Χονγκ Κονγκ κλιμακώθηκαν σε δύο ημέρες συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών.
Ως χθες Κυριακή το βράδυ η βία είχε ενταθεί και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε σταθμό του υπογείου για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος των διαδηλωτών.
I''ve never heard so much non-stop chanting. At other rallies, there are pauses. Here, the deafening roar of the crowd is ceaseless.
— Mary Hui (@maryhui) August 12, 2019
And this is a Monday afternoon, a regular workday. Thousands are packed here, & many more behind me on the other side of the hall. pic.twitter.com/nm0m2dJ7rR
Στις εικόνες από τα βίντεο που δείχνουν τη ρίψη δακρυγόνων φαίνεται μια "δυσανάλογη χρήση βίας" καθώς οι διαδηλωτές δεν απειλούσαν τις δυνάμεις της τάξης, δήλωσε ο Μπίλι Λι, ο συμπρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικών Δικηγόρων στο dpa.
Σε άλλα μέρη εικόνες από βίντεο που ελήφθησαν χθες Κυριακή δείχνουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί κλομπ και πολλή βία για να συλλάβει διαδηλωτές μολονότι σε αυτές δεν φαίνεται πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.
Μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα μη θανατηφόρο βλήμα που χρησιμοποίησε η αστυνομία την τραυμάτισε στο μάτι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας τούβλα και μια μολότοφ.
Η αρχή που είναι υπεύθυνη για τα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο.
Η αστυνομία ανακοίνωσε παράλληλα νωρίτερα σήμερα στο dpa ότι ακόμη δεν έχει υπολογίσει τον αριθμό των συλλήψεων που έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο. Για το Σάββατο γνωρίζει ότι συνελήφθησαν 16 άνθρωποι.
Η σημερινή καθιστική διαμαρτυρία σηματοδοτεί την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαμαρτυριών που έγιναν στο αεροδρόμιο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, με στόχο την προσέλκυση της διεθνούς προσοχής.
Οι διαμαρτυρίες άρχισαν στις 9 Ιουνίου πυροδοτούμενες από σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, η ψήφιση του οποίου ανεστάλη. Οι διαδηλωτές ζητούν την οριστική εγκατάλειψή του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ