Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας συζητά σήμερα εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, απόφαση που θα κρίνει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυνητικά την πορεία της οικονομίας της χώρας.
Μάλιστα, χθες, η Τερέζα Μέι προέτρεψε τους βουλευτές να ρίξουν μια «δεύτερη ματιά» στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο, που, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να απορρίψει τη συμφωνία.
Αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας) και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.
Αν όμως - και αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πιθανότερο - η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητη περιοχή», προειδοποίησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.
Η ψηφοφορία, που προβλέπεται να αρχίσει περί τις 21:00, θα τερματίσει μια περίοδο ατέρμονων αντεγκλήσεων και διαπραγματεύσεων στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης. Ο διχασμός και το αδιέξοδο κυριάρχησε όλη αυτή την περίοδο ανάμεσα στους οπαδούς της καθαρής ρήξης και εκείνους που προτιμούν αντιθέτως τη διατήρηση στενών δεσμών με την Ε.Ε.
Αν και αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Δεκέμβριο, η σημερινή ψηφοφορία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από τη Μέι, για να αποφύγει μια συντριπτική ήττα που παραδέχθηκε πως ήταν βέβαιη και να της δοθεί χρόνος να ζήσει περαιτέρω «εγγυήσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που ήλπιζε πως θα έπειθε τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ.
Σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι αν περάσει η συμφωνία της Μέι είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι να βελτιώσουν τη συμφωνία.
Χθες Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζουν πως η ΕΕ «δεν επιθυμεί» ο αμφιλεγόμενος «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία, να τεθεί σε ισχύ, καθώς και πως ακόμη κι αν τεθεί σε ισχύ, θα φροντίσουν αυτό να είναι «μόνο προσωρινό».
Αλλά οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, τίποτε δεν άλλαξε», κατήγγειλε ο Νάιτζελ Ντοντς, βουλευτής του βορειοϊρλανδικού υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από τις 10 έδρες του οποίου εξαρτάται η Μέι για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η επιστολή «δεν προσφέρει τις νομικές εγγυήσεις για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις σε αυτή την αίθουσα», έκρινε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που διαπίστωσε πως το κείμενο είναι «ακριβώς ίδιο» με εκείνο που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο. Την ίδια άποψη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP.
Στο μεταξύ χθες, ακόμη ένας κυβερνητικός βουλευτής από το Συντηρητικό κόμμα απέσυρε τη στήριξή του αφού ο Γκάρεθ Τζόνσον, στην επιστολή παραίτησής του, τονίζει ότι «δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι». Στους κόλπους της συμπολίτευσης, των Τόρις της Μέι, οι εκκλήσεις να απορριφθεί η συμφωνία πολλαπλασιάζονται: ακόμα και για τον ίδιο τον πρώην υπουργό Μπρέξιτ, τον Ντόμινικ Ράαμπ, «ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τροποποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, μέσω διαπραγματεύσεων, είναι να απορρίψουμε την τρέχουσα συμφωνία», που κατ'' αυτόν είναι «δεύτερης ποιότητας».
Η ισορροπία ισχύος στη Βουλή των Κοινοτήτων
Η ισορροπία ισχύος στο βρετανικό κοινοβούλιο κάθε άλλο παρά μοιάζει να ευνοεί την αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργό. Η συμφωνία βάλλεται πανταχόθεν: από τους ευρωσκεπτικιστές, από τους υποστηρικτές της ΕΕ, αλλά και από το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.
Το κοινοβούλιο έχει συνολικά 650 μέλη. Από αυτά, γύρω στα 100 είναι είτε μέλη της κυβέρνησης, είτε εγγυητές της κομματικής πειθαρχίας των Τόρις που υποχρεούνται να στηρίξουν τη συμφωνία και κατά συνέπεια μπορούν να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό.
Οι Συντηρητικοί έχουν 317 έδρες. Κυβερνούν όμως με πλειοψηφία μόλις 13 εδρών, χάρη στη συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP), το οποίο καταλαμβάνει 10 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία είναι 32.
Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία είναι 93, συμπεριλαμβανομένων 27 των Τόρις.
Σύμφωνα με τον Guardian οι ψήφοι κατά του σχεδίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 200 δημιουργώντας ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Μέι, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της πρωθυπουργού.
Σενάρια για την επόμενη μέρα
Την ίδια ώρα τα σενάρια με φόντο την ψηφοφορία δίνουν και παίρνουν και εξαρτώνται από το μέγεθος της δυνάμει ήττας. Το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη Μέι θα ήταν ο μαγικός αριθμός των 50 ή 60. Ούτε η ίδια ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, που σημαίνει ότι ο αριθμός των βουλευτών οι οποίοι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία θα είναι τριψήφιος.
Σε αυτή την περίπτωση ο Τζέρεμι Κόρμπιν, θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, πιθανότατα και απόψε την οποία όμως αναμένεται να καταψηφίσουν οι Συντηρητικοί βουλευτές.
Ένα άλλο σενάριο το οποίο μετέδωσε τόσο το BBC όσο και το Bloomberg αφορά τροπολογία η οποία δίνει στο Κοινοβούλιο «το πάνω χέρι» έναντι της κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία. Σ'' αυτή την περίπτωση, το Κοινοβούλιο, επικαλούμενο τη σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να ακυρώσει το Brexit μονομερώς χωρίς να ζητήσει συγκατάθεση της Ε.Ε., μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση Μέι σε μη άτακτη έξοδο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δεύτερο δημοψήφισμα.
Φωτογραφία: ΑΡ