Μπορεί το νέο διάταγμα του Donald Trump να μην αλλάζει άρδην τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Barack Obama με την Κούβα, ωστόσο επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στις 16 Ιουνίου, ο Donald Trump μίλησε στην “Μικρή Αβάνα”, σε μια γειτονιά του Μαϊάμι, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επαναφέρει ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς προς την Κούβα που είχαν καταργηθεί επί Obama.
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι η απόσυρση της ταξιδιωτικής άδειας που επιτρέπει στους αμερικάνους πολίτες να ξοδεύουν χρήματα στην Κούβα χωρίς να χρειάζεται να λάβουν ειδική άδεια από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται να μειώσει τους επισκέπτες στην Κούβα, οι οποίοι έφτασαν τους 285.000 τους πρώτους πέντε μήνες του 2017.
Οι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές Trump, ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν οι αυτόνομοι ταξιδιώτες, γεγονός που δείχνει την πρόθεση των ΗΠΑ να “παγώσουν” την τουριστική άνοδο που βλέπει η Κούβα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια του αμερικάνου Προέδρου να κάνει επίδειξη δύναμης στη γειτονική χώρα, με το να επιβάλει τους όρους που επιθυμεί ώστε να επωφελούνται οι ΗΠΑ, χωρίς όμως η Κούβα να κερδίζει κάτι αντιστοίχως.
"National Security Presidential Memorandum on Strengthening the Policy of the United States Toward Cuba"
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 16, 2017
Memorandum??https://t.co/DlQTEMRI6T pic.twitter.com/o5MhFdKCJL
Παράλληλα, αποτελεί “μήνυμα” προς το εσωτερικό, καθώς το άνοιγμα Obama στην Κούβα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα διπλωματικά επιτεύγματα της θητείας του, μιας και κατάφερε να βάλει τέλος σε ένα εμπορικό εμπάργκο διάρκειας πάνω από μισό αιώνα.
Εδώ και 50 χρόνια οι διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κούβα ήταν ανύπαρκτες, μετά την επιβολή ενός από τα πιο εξοντωτικά εμπάργκο της σύγχρονης ιστορίας. Μάλιστα, πριν από τρία χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας είχε αναφέρει σε συνέλευση του ΟΗΕ πως “το οικονομικό κόστος μετά από μισό αιώνα αποκλεισμού αγγίζει τα 1,126 τρισ. δολάρια”.
Η επίσκεψη του B. Obama στην Αβάνα τον Μάρτιο του 2016 ήταν η πρώτη επίσκεψη αμερικάνου προέδρου στο νησί μετά τον Calvin Coolidge το 1928.
Από τον Ιανουάριο του 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν νέους κανονισμούς για τα ταξίδια και το εμπόριο που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ που θέλουν να μεταβούν στην Κούβα για συγκεκριμένο λόγο, να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζονται άδεια από την κυβέρνηση. Επίσης, τους έδωσε τη δυνατότητα των χρηματικών συναλλαγών.
Τον Αύγουστο του 2016 οι αεροπορικές εταιρείες καθιέρωσαν γραμμές που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Κούβα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από από πενήντα χρόνια. Με τη σειρά της η Κούβα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, ενώ διευκόλυνε τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Κουβανούς.
“Η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή”
“Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο”, τόνισε ο Donald Trump, μιλώντας για τα δεινά που υφίστανται οι Κουβανοί “για περίπου έξι δεκαετίες”, σημειώνοντας ότι “γνωρίζουμε τι συμβαίνει και θυμόμαστε τι συνέβη”.
“Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ θα παραμείνει ανοιχτή, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι χώρες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη και καλύτερη πορεία.
Η απάντηση της Κούβας ήταν άμεση, καθώς κατήγγειλε τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει ο Donald Trump, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που πλήττει τις διμερείς σχέσεις.
Για την κυβέρνηση της Κούβας, “οποιαδήποτε στρατηγική που στοχεύει στο να αλλάξει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της Κούβας είτε μέσω πίεσης είτε μέσω επιβολής, είναι καταδικασμένη να αποτύχει”.
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη