Το χαρτί της ενέργειας και τα μηνύματα της συνάντησης Πούτιν -Ορμπαν

Το χαρτί της ενέργειας και τα μηνύματα της συνάντησης Πούτιν -Ορμπαν

Η επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποδεχθεί τον Ούγγρο πρόεδρο στη Μόσχα είχε αρκετούς συμβολισμούς. Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει μεγαλεπήβολους στόχους, πιέζοντας για αναδίπλωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, σε ό,τι είχε συμφωνηθεί πριν από 15 χρόνια, η Ουγγαρία δείχνει πως υπάρχει πιθανότητα μία χώρα να αλλάξει στρατόπεδο. Παρά τη συμμετοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τάσεις φυγής της Βουδαπέστης είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Ακόμα και οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Κίνα, δείχνει πως η ουγγρική κυβέρνηση έλκεται από ένα διαφορετικό μοντέλο, από το δυτικό.

Ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός για την έλξη που του ασκεί η Ρωσία, διαχωρίζοντας άλλωστε και τη θέση του από την υπόλοιπη Ευρώπη, στο κομβικό ζήτημα της ενέργειας. Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις για το θέμα που απασχολεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο τις ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας πως ίσως η Ευρώπη αντιμετωπίσει προβλήματα τον επόμενο χρόνο στην ενέργεια, ο Όρμπαν ήταν ξεκάθαρος. Την ώρα του η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, οι Ούγγροι απολαμβάνουν όλο και φθηνότερη ενέργεια, λόγω της σχέσης του με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως ανέφερε. Παρά το λαϊκίστικό μοντέλο διακυβέρνησης του Όρμπαν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θα μπορούσε να σκεφθεί καλύτερο σκηνικό επίδειξης της ισχύος του, ενώ ο ίδιος τηρεί μία στάση φαινομενικής υπευθυνότητας.

Βέβαια πέρα από την ενεργειακή διάσταση, η αύξηση της συγκέντρωσης στρατευμάτων στην περιοχή είναι δυσθεώρητη, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανακοινώσεις του Κιέβου για αύξηση των δυνάμεων του, προφανώς ύστερα από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας τουλάχιστον.

Η ένταση που παρατηρείται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου αναφέρθηκε μία ανθρώπινη απώλεια από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, ενδεχομένως να δίνει τον τόνο για το τι έπεται το επόμενο διάστημα. Ο Πούτιν άλλωστε κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι θέλουν να «σύρουν» τη χώρα του σε πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να βρουν αφορμή και να της επιβάλουν κυρώσεις. Ταυτόχρονα ωστόσο η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις πέριξ της Ουκρανίας, ύστερα από τη στενή σύμμαχο της πλέον Λευκορωσία του Λουκασένκο, στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στα σύνορα της Ουκρανίας, αυξάνοντας τις εντάσεις και στο έδαφος.