Η ανακοίνωση των συνδικάτων της γνωστής low cost αεροπορικής εταιρείας, Ryanair, για απεργία την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τις ακυρωμένες πτήσεις, τις μεγάλες ουρές στο check-in και στην παραλαβή των αποσκευών τους, λόγω και της έλλειψης προσωπικού, δημιουργούν ερωτηματικά για το αν ο κλάδος θα είναι έτοιμος για την τουριστική περίοδο.
Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δημιουργείται πανευρωπαϊκά στον κλάδο του τουρισμού λόγω του χάους στα αεροδρόμια που επιτείνεται και από την επικείμενη απεργία το τριήμερο 24-26 Ιουνίου των εργαζομένων της Ryanair.
Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της Ryanair σχεδιάζουν απεργία μέσα στον Ιούνιο στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, αυξάνοντας την αναστάτωση για τους επιβάτες ενόψει τουριστικής περιόδου αλλά και της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνδικαλιστές της αεροπορικής εταιρείας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν την Παρασκευή ότι σχεδιάζουν απεργία στο Βέλγιο και την Πορτογαλία από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου, μια απεργία στη Γαλλία από τις 25 έως τις 26 Ιουνίου και μια απεργία στην Ιταλία στις 25 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για απεργία στην Ισπανία στις 24 Ιουνίου, 25 Ιουνίου, 26 Ιουνίου, 30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου.
Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση επειδή η Ryanair δεν σέβεται τη βελγική εργατική νομοθεσία που καλύπτει θέματα όπως ο κατώτατος μισθός ή η αμοιβή του προσωπικού για ορισμένες εργασίες πριν και μετά την πτήση.
Τόνισαν δε ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους μετέφερε 17 αεροπλάνα από το αεροδρόμιο του Σαρλερουά και δύο από τις Βρυξέλλες.
Ένας εκπρόσωπος της Ryanair δήλωσε την Παρασκευή ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να διαταράξουν τα ταξιδιωτικά σχέδια των Βέλγων πελατών. Πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, είχε δηλώσει στο μεταξύ την Τρίτη ότι οι κατηγορίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν «σκουπίδια».
Tέλος, τα συνδικάτα δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι πιλότοι και το πλήρωμα καμπίνας της Brussels Airlines, μονάδα της Lufthansa, θα πραγματοποιήσουν απεργία στις 23-25 Ιουνίου.
Χάος και στη Βρετανία
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση διέταξε τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πτήσεις τώρα, και όχι αργότερα, για να αποτρέψουν τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής για τους ταξιδιώτες.
Πολλές εταιρείες έχουν ήδη περικόψει τα καλοκαιρινά δρομολόγια πτήσεων για να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση. Η British Airways αναγκάστηκε πρόσφατα να ακυρώσει 8.000 πτήσεις στο πρόγραμμα Μαρτίου-Οκτωβρίου, ενώ η EasyJet έκοψε περίπου 40 πτήσεις την ημέρα για τον υπόλοιπο μήνα.
Η οδηγία της κυβέρνησης μπορεί να σημαίνει περαιτέρω ακυρώσεις για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Το ζήτημα είναι πως το συνεχιζόμενο χάος στα αεροδρόμια εξακολουθεί να επηρεάζει χιλιάδες Βρετανούς ταξιδιώτες με τις ακυρώσεις πτήσεων.
Χθες, η EasyJet επιβεβαίωσε ότι είχε ακυρώσει όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Χουργκάντα στην Αίγυπτο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η αεροπορική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη από τους ταξιδιώτες, κατηγορώντας «λειτουργικά ζητήματα σε όλη τη βιομηχανία» για την απόφαση.
Το προηγούμενο Σ/Κ, σχεδόν 200 πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Βρετανίας ακυρώθηκαν από αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των easyJet, British Airways και Wizz Air, αφήνοντας τους επιβάτες καθηλωμένους.
Η British Airways απέσυρε επίσης εκατοντάδες πτήσεις μικρών αποστάσεων, τονίζοντας ότι οι επιβάτες που επλήγησαν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων, καθώς αυτές αποτελούσαν μέρος της μείωσης του δρομολογίου που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο.
Ακόμη και χωρίς τις ακυρωμένες πτήσεις, πολλοί ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγάλες ουρές στην ασφάλεια, το check-in αποσκευών και κατά την παραλαβή των αποσκευών τους. Οι υπεύθυνοι των αεροπορικών κατηγόρησαν πάντως τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού και την κακοκαιρία για την αναταραχή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.