Χαλάρωση των μέτρων σε δύο πόλεις - Φόβοι για νέο ξεσηκωμό με αφορμή τον θάνατο Ζεμίν
AP
AP
Κίνα

Χαλάρωση των μέτρων σε δύο πόλεις - Φόβοι για νέο ξεσηκωμό με αφορμή τον θάνατο Ζεμίν

Οι γιγάντιες κινεζικές πόλεις Γκουάνγκζου και Τσονγκίνγκ ανακοίνωσαν χαλάρωση των περιορισμών για την COVID σήμερα, μια ημέρα μετά τη σύγκρουση διαδηλωτών με την αστυνομία και υπό τον φόβο νέου ξεσηκωμού με αφορμή το θάνατο του εμβληματικού πρώην προέδρου Τσιανγκ Ζεμίν. 

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες εξαπλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Σαγκάη, το Πεκίνο και αλλού, έχουν γίνει μια επίδειξη δημόσιας περιφρόνησης χωρίς προηγούμενο από τότε που ο πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Η νοτιοδυτική πόλη Τσονγκινγκ θα επιτρέψει στις στενές επαφές των ατόμων με COVID-19, που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι, δήλωσε ένας αξιωματούχος της πόλης.

Η Γκουανγκζού, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε επίσης χαλάρωση των περιορισμών, αλλά με αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο. 

Ορισμένοι διαδηλωτές και ξένοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι ο θάνατος σήμερα  του πρώην προέδρου Τσιάνγκ Ζεμίν, ο οποίος οδήγησε τη χώρα για μια δεκαετία ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά την καταστολή της Τιενανμέν το 1989, μπορεί να γίνει μια νέα αφορμή για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετά από τρία χρόνια πανδημίας.

Η κληρονομιά του Τσιάνγκ συζητήθηκε στις ομάδες Telegram των διαδηλωτών, με ορισμένους να λένε ότι τους έδωσε έναν νόμιμο λόγο να συγκεντρωθούν.

«Πόσο παρόμοια είναι η ιστορία», έγραψε ένας διαδηλωτής, αναφερόμενος στον πρώην Γενικό Γραμματέα του κόμματος Χου Γιαομπάνγκ, ο θάνατος του οποίου τον Απρίλιο του 1989 θεωρήθηκε ως ένας από τους οδηγούς των εθνικών διαδηλώσεων εκείνης της χρονιάς.

«Μπορούμε όλοι να βγούμε στους δρόμους σήμερα και να βάλουμε χρυσάνθεμα», είπε ένας άλλος.

Ανακοινώνοντας την άρση των lockdown σε μέρη της Γκουανγκζού, μιας πόλης που επλήγη σκληρά από το πρόσφατο κύμα μολύνσεων, οι αρχές δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις και η περιοχή όπου ξέσπασε η βία της Τρίτης παρέμεινε υπό αυστηρό έλεγχο.

 

 

Σε ένα βίντεο από αυτές τις συγκρούσεις που δημοσιεύτηκε στο Twitter, δεκάδες αστυνομικοί της ομάδας καταστολής συγκεντρώσεων  ντυμένοι με λευκές προστατευτικές στολές και κρατώντας ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους, προχώρησαν σε σχηματισμό πάνω από ό,τι φαινόταν να γκρεμίζεται φράγματα κλειδώματος καθώς τα αντικείμενα πετούσαν εναντίον τους.

Αργότερα, η αστυνομία εθεάθη να συνοδεύει μια σειρά ανθρώπων με χειροπέδες.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε ανθρώπους να πετούν αντικείμενα προς την αστυνομία, ενώ ένα τρίτο έδειξε ένα δακρυγόνο να προσγειώνεται σε ένα μικρό πλήθος σε ένα στενό δρόμο, στέλνοντας τους ανθρώπους να τρέχουν για να ξεφύγουν από τις αναθυμιάσεις.

Το Reuters επαλήθευσε ότι τα βίντεο γυρίστηκαν στην περιοχή Χαιζού της Γκουάνγκζου, τη σκηνή αναταραχών που σχετίζονται με τον COVID πριν από δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πότε τραβήχτηκαν τα βίντεο ή την ακριβή σειρά των γεγονότων και τι πυροδότησε τις συγκρούσεις.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης και προκλήθηκαν από μια διαμάχη για τα περιοριστικά μέτρα.

Το China Dissent Monitor, το οποίο διευθύνεται από το Freedom House που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Κίνα από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. Η δεξαμενή σκέψης ASPI της Αυστραλίας υπολόγισε 43 διαδηλώσεις σε 22 πόλεις.