Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το φετινό καλοκαίρι, επιτρέποντας στους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να αποφύγουν τεστ ή καραντίνες και διευρύνοντας τον κατάλογο των χωρών της ΕΕ που θεωρούνται ασφαλείς για τους ταξιδιώτες, όπως δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες και γράφει το Reuters.
Συγκεκριμένα πρέσβεις από τις 27 χώρες της ΕΕ ενέκριναν μια τροποποιημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι 14 ημέρες πριν ταξιδέψουν, θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.
Οι περιορισμοί για τους άλλους ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται υγειονομικά η χώρα από την οποία προέρχονται και εάν έχει υπό έλεγχο τα κρούσματα κορoνοϊού.
Οι αναθεωρημένες οδηγίες ανακοινώνονται καθώς η ΕΕ εισάγει το πράσινο πιστοποιητικό Covid-19 που θα δείχνει αν κάποιος είναι εμβολιασμένος, έχει ανοσία επειδή είχε προηγουμένως μολυνθεί ή έχει κάνει πρόσφατα τεστ και ήταν αρνητικό. Το σύστημα πρόκειται να είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιουλίου, παρόλο που μερικές χώρες θα εκδώσουν πιστοποιητικά νωρίτερα.
Καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, η ΕΕ θα χαλαρώσει τους κανόνες βάσει των οποίων δίνει στις διάφορες περιφέρειες της Ένωσης ένα χρώμα που αντανακλά τη σχετική ασφάλειά τους.
Οι «πράσινες» περιφέρειες πρέπει τώρα να έχουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, με κάτω από 4% θετικά τεστ. Η αναλογία αυτή θα αυξάνεται σε 50 ή 75, αν τα θετικά τεστ είναι λιγότερα από 1%.
Τα όρια για το επόμενο, «πορτοκαλί» επίπεδο θα αυξηθουν επίσης.
Για τα ταξίδια από μια πράσινη ζώνη δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, για τα ταξίδια από πορτοκαλί ζώνη θα μπορεί να ζητείται η πραγματοποίηση τεστ. Για τα ταξίδια από κόκκινη ζώνη θα μπορεί να επιβάλλεται καραντίνα, ενώ τα μη απαραίτητα ταξίδια θα αποθαρρύνονται από και προς τις ζώνες σε «σκούρο κόκκινο».
Τεστ θα μπορούν να γίνονται σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, όμως θα μπαίνουν σε καραντίνα μόνον αν θα πρέπει να μπει σε καραντίνα και ένας ενήλικος που τα συνοδεύει.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα έχουν επίσης ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να απαγορεύουν την έλευση όλων των ταξιδιωτών από μια περιφέρεια που εμφανίζει άνοδο των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγών της νόσου.
Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ισχύει και για χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν -- την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, αλλά όχι και για το πρώην μέλος της ΕΕ Βρετανία.